Kluczowym składnikiem tego ciasta jest masło orzechowe. Wbrew pozorom jego użycie nie oznacza, że deser straci na smaku. Wręcz przeciwnie – po wyjęciu gotowego przysmaku z piekarnika okaże się, że masło orzechowe to zarówno idealny składnik słodyczy, jak i wypieków.
Przeczytaj także: Przepis na pyszny deser. Sernik z 3 składników
Ciasto orzechowe: potrzebne składniki
- 5 łyżek masła orzechowego (wybierz wariant z kawałkami orzechów)
- 4 jajka
- szklanka brązowego cukru
- szklanka mąki
Ciasto orzechowe: sposób przygotowania
- Rozbij jajka, starannie oddzielając białka od żółtek, które połączysz z cukrem. Z kolei białko posłuży do ubicia piany.
- Umieść wszystkie wykorzystane dotychczas składniki w jednej misce i dodaj do nich masło orzechowe.
- Wymieszaj składniki tak, by utworzyły jednolitą masę. Następnie nasyp do miski mąki i ugniataj wszystko, dopóki nie powstanie ciasto.
- Zanim umieścisz ciasto w blaszce do pieczenia, dokładnie natrzyj ją masłem. W ten sposób unikniesz ewentualnego przyklejenia się deseru do spodu.
- Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjmij z piekarnika po 25-30 minutach.
Przeczytaj także: Ciasto bez pieczenia i bez chłodzenia w lodówce. Prosty przepis
Wyjmij gotowe ciasto i pozostaw, aż ostygnie. Jeśli wolisz zjeść je na ciepło, dobrym pomysłem będzie dodanie kulki lodów. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.