Leczo to danie, które warto znać. Robi się praktycznie samo, jedyne co musisz zrobić, to pokroić warzywa i wrzucić do garnka. Mamy również sposób na to, by to danie było smaczniejsze niż zazwyczaj. Pod koniec gotowania dodaj do swojego leczo podsmażone wcześniej wędzone tofu. Leczo nabierze wtedy intensywniejszego zapachu wędzonki i będzie świetnie komponowało się z kiełbasą. Do tego odrobina oleju lnianego, który nie tylko jest zdrowy, ale dodaje do dania świetnego aromatu. Smacznego!
Czytaj także: Jajecznica po grecku. Idealna na upalne poranki
- 3-4 cukinie
- 2 cebule
- 3 papryki (najlepiej kolorowe)
- 3 pomidory
- 300 g dobrej, nietłustej kiełbasy
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 marchewki
- kostka wędzonego tofu
- 2 łyżeczki oleju lnianego
- sól, pieprz
- papryka w proszku ostra i słodka
- suszone oregano
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka masła
Czytaj także: Szybki sernik z trzech składników. Idealny na upały
- Cukinię, marchewkę, cebulę i papryki pokrój w kosteczkę
- Pomidory sparz gorącą wodą, zdejmij skórkę, pokrój w kosteczkę, wrzuć do wysokiego garnka i podsmaż chwilę na maśle
- Wlej do warzyw szklankę wody, passatę pomidorową, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy
- Gotuj do momentu, gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, w razie potrzeby dolej odrobinę wody
- Dopraw
- Tofu i kiełbasę pokrój, podsmaż na patelni
- Wrzuć do garnka z warzywami i gotuj jeszcze 10 minut
Czytaj także: Przepis na mini pączki. To tylko cztery składniki