Zawsze po świętach zostaje nam mnóstwo jedzenia. Przepełniona lodówka może być problemem, gdy mamy dość mięs czy sałatek z sosem majonezowym. Co zrobić z resztkami jedzenia po Wielkanocy? Oto przepis na zapiekankę, do której możemy wykorzystać pozostałości wędlin, serów lub warzyw!
Przepis na zapiekankę z resztek. Lista składników:
- paczka ulubionego makaronu (idealnie sprawdzi się penne)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- resztki wędlin i innych mięs, np. białej kiełbasy (wedle uznania)
- dowolne warzywa, np. brokuły, papryka, pomidory
- 200 ml śmietany 18 proc. lub śmietanka 30 proc.
- ser żółty (dowolnie, ile lubisz)
- 1 jajko
- olej lub masło
- sól i pieprz dla smaku
- pół szklanki wody
- dowolne produkty, które zostały w naszej lodówce i nadają się do pieczenia
Czytaj także: Nigdy nie dodawaj do żurku. To ogromny błąd. Gessler tłumaczy dlaczego
Przepis na zapiekankę z resztek. Sposób przygotowania:
- gotujemy makaron al dente
- jeśli używamy brokułów, kroimy je na kawałeczki i gotujemy aż lekko zmiękną
- cebulę podsmażamy na maśle bądź oleju
- do cebuli dodajemy rozgnieciony drobno czosnek
- blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju
- wsypujemy warzywa i makaron
- dokładnie mieszamy
- kroimy drobno nasze wędliny, można je lekko podsmażyć
- dodajemy mięso do warzyw i makaronu
- dorzucamy przyprawy
- w oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajko, dolewamy wodę i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem
- zalewamy składniki powstałym sosem
- posypujemy wszystko serem
- pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach
- GOTOWE!
Czytaj także: Odrobina luksusu na podwieczorek. Pieczona feta z dodatkami zapewni świetne wrażenia
Taka zapiekanka pozwoli świetnie wykorzystać resztki produktów spożywczych, które zostaną po Wielkanocy. Smacznego!