Z ciastem od Ewy Wachowicz jest jak z patrzeniem na nią. Zjesz raz, będziesz chcieć cały czas. A to ciasto jest wyjątkowo słodkie i kuszące. Ostrzegamy - na jednym kawałku się nie skończy!
Ciasto Ewy Wachowicz. Składniki:
- herbatniki, 5 podwójnych paczek
- budyń waniliowy z cukrem, 2 opakowania
- mleko, 0,7 litra
- gotowa krówka w puszce, 1 szt.
- margaryna, 1,5 kostki
- dżem z czarnej porzeczki, mały słoik
- płatki migdałowe, 1 opakowanie
- krakersy, duża paczka
- śmietana 30%, 300 ml
- mleko w proszku, 2 łyżeczki
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto Ewy Wachowicz. Wykonanie:
- Rozkładamy na dużej blaszce herbatniki, tak by zajęły cały spód.
- Gotujemy 2 budynie w 0,7 litrze mleka.
- Ostudzony rozcieramy mikserem z 1,5 kostki margaryny by powstał gładki krem (margarynę wrzucamy po kawałku, wtedy łatwiej rozmiesza nam się budyń).
- Na rozłożonych herbatnikach nakładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
- Na to nakładamy krówkę z puszki (by krówka dobrze się rozsmarowywała trzeba ją wcześniej podgrzewać na wolnym ogniu w garnku z wodą).
- Następnie układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym.
- Ubijamy śmietanę. Jak będzie sztywna dodajemy 2 łyżeczki mleka w proszku, by później nie pojawiła się na niej woda.
- Na koniec posypujemy ciasto prażonymi na suchej patelni (ostudzonymi) płatkami migdałów.
- Ciasto wkładamy do lodówki, by dobrze je schłodzić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: