Cukinia po prowansalsku to pomysł na szybki i doskonały obiad. Jest lekka i pełna aromatu. Najlepiej smakuje jako dodatek do sałatki lub makaronu. Teraz, kiedy jest sezon na cukinię, jest to także bardzo tani posiłek.
Cukinia po prowansalsku. Sposób wykonania:
- 2 duże cukinie
- 1 duża cebula
- 3 pomidory (najlepiej malinowe)
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz w ilości do smaku
- opcjonalnie: szpinak, suszone pomidory, ser feta, ser cheddar
Cukinia po prowansalsku. Sposób wykonania:
- cukinię umyj i pokrój w paski
- pomidory sparz i usuń z nich skórkę, a następnie pokrój w kostkę
- cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki
- na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę
- chwilę podsmaż, a po chwili wrzuć czosnek i cukinię
- dodaj przyprawy i duś przez około 2-3 minuty
- na patelnię dodaj pomidory (i inne ulubione składniki np. szpinak, suszone pomidory)
- po kilku minutach zdejmij danie z ognia
- dopraw całość solą i pieprzem
- cukinię można na koniec posypać startym cheddarem
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także przepysznej pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Zobacz także: Jedno z najbardziej zatłoczonych miast. "Liczby mogą zatrważać"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: