Wigilia bez pierogów z grzybami jest dla wielu nie do pomyślenia, zwłaszcza jeśli grzyby pochodzą z własnych zbiorów. Oprócz zbierania, grzyby należy także odpowiednio przygotować do spożycia.
Można przygotować aromatyczny sos, marynowane grzyby jako dodatek do sałatek oraz suszone – doskonałe do zupy grzybowej, bigosu czy łazanek. Tradycyjna kuchnia polska słynie z potraw z wykorzystaniem grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Suszenie grzybów — najstarsza metoda konserwacji
Suszenie to najstarszy i najlepszy sposób konserwacji żywności, ponieważ nie wymaga stosowania chemikaliów. Jak prawidłowo przygotować zapasy z grzybów? Wystarczy je wysuszyć, czyli usunąć wodę.
Dziś nie musimy martwić się o brak ciepła z kaloryferów czy deszczową pogodę, wystarczy użyć suszarki do żywności, aby w kilka godzin uzyskać pięknie wysuszone grzyby. Suszarka do żywności pozwala także suszyć owoce, warzywa, zioła, a nawet mięso.
Jak suszyć grzyby w suszarce?
Przed przystąpieniem do suszenia grzybów, należy je dokładnie sprawdzić, aby upewnić się, że nie ma wśród nich trujących okazów, a także odrzucić nadpsute i robaczywe egzemplarze.
Jak podają autorzy strony vitamoc.pl, grzybów nie myje się ani nie moczy przed suszeniem, jedynie oczyszcza ze ściółki szczoteczką lub pędzelkiem. Można je także delikatnie przetrzeć wilgotną ścierką.
Małe grzyby suszymy w całości, większe kapelusze kroimy w plastry, a trzonki przekrawamy wzdłuż na pół. Tak przygotowane grzyby układamy równomiernie na sitach suszarki.
Suszenie odbywa się za pomocą wentylatora, który równomiernie rozprowadza ciepłe powietrze wewnątrz suszarki, co zapewnia równomiernie wysuszone produkty. Suszenie w suszarce trwa od 6 do 15 godzin, w zależności od wilgotności grzybów.
Optymalna temperatura i czas suszenia grzybów
Bez względu na to, czy używasz piekarnika elektrycznego, czy suszarki do żywności, ważne jest, aby nie rozpoczynać suszenia grzybów od zbyt wysokiej temperatury (powyżej 50°C), ponieważ na ich powierzchni mogą tworzyć się warstwy, które utrudniają odparowanie wody ze środka.
Najlepszym rozwiązaniem jest rozpoczęcie suszenia od temperatury 30-40°C i stopniowe jej zwiększanie. Optymalna temperatura suszenia to 50°C. W piekarniku grzyby suszymy przy uchylonych drzwiczkach. Proces suszenia w suszarce trwa przeważnie 6 godzin, a w piekarniku nawet 24 godziny.
Długość suszenia grzybów
Grzyby należy suszyć do całkowitego wysuszenia. Jak podają autorzy strony vitamoc.pl, konkretna długość procesu zależy od mocy urządzenia i wielkości suszonych grzybów. Wysuszone grzyby łatwo rozpoznać, ponieważ łamią się w palcach.
Jakie grzyby najlepiej suszyć?
Do suszenia nadają się wszystkie grzyby jadalne. Najsmaczniejszymi są prawdziwki, podgrzybki i koźlarze. Grzyby blaszkowe mają tę wadę, że po wysuszeniu łatwo się kruszą, ale można je zmielić i przechowywać w formie grzybowego proszku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.