Aby przyrządzić słynną Kanapkę Drwala, wystarczą nam składniki dostępne w supermarketach. Oczywiście, jeśli jesteście smakoszami i wasze kubki smakowe nie zadowolą się byle czym, po mięso warto wybrać się do sklepu z produktami lepszej jakości, a po bułkę - do piekarni.
Czytaj także: Karkówka w amerykańskim stylu. Zrobisz ją bez sosu BBQ
Kanapka Drwala. Składniki
- Ser camembert
- Jajko M
- Bułka tarta
- 70 g mięsa mielonego z kurczaka
- 70 g mięsa mielonego z wołowiny
- 4-5 małych plasterków bekonu
- Sałata lodowa
- Cebula
- Bułka brioszka
- Wybrane przyprawy
- Sos - wegański majonez, pół łyżki ketchupu, pół łyżki miodowej musztardy
- Oliwa do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Kanapka Drwala. Sposób przygotowania
- Na pierwszy ogień idzie ser camembert. Maczamy go w jajku, obtaczamy w bułce tartej a następnie wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza na około 15 minut.
- Mięso mielone mieszamy, doprawiamy ulubionymi przyprawami i formujemy w kotlet.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy mięsne kotlety i smażymy na złocisty kolor.
- Po zdjęciu mięsa na patelnię wykładamy bekon i smażymy. Jeśli pozostało na niej dużo tłuszczu, możemy najpierw odrobinę wytrzeć ręcznikiem papierowym.
- Sałatę i cebulę szatkujemy i mieszamy.
- Przechodzimy do składania burgera. Bułkę kroimy na pół, smarujemy sosem z obu stron. Kładziemy na dolnej warstwie bułki kotlet, bekon, upieczony ser a następnie wymieszane warzywa, całość przykrywamy drugą połówką bułki.
I gotowe! Burgera można również przyrządzić w wersji light. Wówczas używamy sera camembert typu light, bułkę do burgera kupujemy najzwyklejszą z dostępnych w sklepie. W ten sposób nasz burger będzie miał jedynie 570 kcal, podczas gdy ten ze znanej sieci fast food ma aż 975 kcal.
Czytaj także: Schab po dziekańsku. Tajemnicą jest jeden składnik
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.