Herbacianka czekoladowa to proste ciasto ucierane z dodatkiem mocnej herbaty. Można je przygotować w formie do babki, a także w zwykłej tortownicy lub kwadratowej blasze. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść orzechów, zrezygnuj z nich.
Herbacianka czekoladowa. Potrzebne składniki:
- 250 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 szklanka ostudzonej, mocnej czarnej herbaty (może być aromatyzowana lub smakowa np. jabłkowa, malinowa)
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, arachidowych lub laskowych)
- 1/2 szklanki bułki tartej
- tłuszcz do wysmarowania formy
- sól
Herbacianka czekoladowa. Potrzebne składniki:
- masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę
- dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku
- następnie dodawaj do masy po jednej łyżce wystudzonej herbaty
- mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaj posiekane orzechy
- sypkie produkty wymieszaj z masą maślaną
- białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
- delikatnie połącz białka z masą maślaną
- blachę do babki lub zwykłą tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą
- wylej masę do przygotowanej blachy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
- ciasto piecz przez około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- ciasto zostaw jeszcze przez około 15-20 minut w formie, a następnie wyłóż na talerz
Gotowe. Smacznego! Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i udekorować sezonowymi owocami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl