Mięso, które na początku jest intensywnie czerwone, czasem podczas przechowywania zaczyna tracić swój intensywny kolor. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa mioglobina – białko odpowiedzialne za magazynowanie tlenu w mięśniach, które nadaje im taką barwę. W kontakcie z powietrzem mioglobina ulega utlenianiu, co prowadzi do zmiany koloru.
Ale co właściwie się dzieje? Wyjaśnienie jest całkiem proste. Kiedy mioglobina łączy się z tlenem, jej struktura zmienia się, przez co mięso przybiera odcień szarości. Ten proces jest całkowicie naturalny i nie oznacza jeszcze, że mięso nie nadaje się do spożycia. Jeśli nie ma innych niepokojących oznak, takich jak nieprzyjemny zapach czy nieodpowiednia konsystencja, naszą wołowinę czy wieprzowinę możemy zjeść bez obaw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo przechowywać mięso?
Nic nie wpływa na świeżość mięsa tak jak sposób jego przechowywania. Czasem wystarczy zostawić mięso w nieszczelnym opakowaniu, aby już po kilku godzinach widzieć zmianę koloru. Powietrze to największy sprzymierzeniec procesu utleniania, które zmieniają jasnoczerwony odcień na szary.
Czytaj też: Jak długo można mrozić mięso? Ważne zasady
Jak zatem prawidłowo przechowywać mięso? Przede wszystkim trzeba je zabezpieczyć przed dostępem tlenu. Jeśli jednak mięso zdążyło nabrać nieco szarego koloru, nie musi to oznaczać katastrofy. Należy po prostu zwrócić uwagę, czy nie pojawiają się inne niepokojące symptomy, które mogłyby wskazywać na jego zepsucie.
Jak sprawdzić świeżość mięsa?
Kiedy stoimy przed sklepową witryną, najlepiej zwrócić uwagę na kilka cech mięsa, które chcemy zakupić. Oceniając świeżość, warto kierować się nie tylko wzrokiem, ale i zapachem. Świeże mięso zachowuje neutralną woń. Kiedy zaczyna pachnieć nieprzyjemnie, to znaczy, że jest nieświeże.
Podczas oceny mięsa uwagę warto zwrócić na jego kolor. Choć odcień może nieznacznie się różnić w zależności od oświetlenia sklepowego, zielonkawy czy żółty kolor nie jest normalny. Wiąże się on najczęściej zepsuciem produktu, co oznacza, że czas poszukać innej opcji.
Czytaj też: Jedno z najzdrowszych mięs. Bomba witaminowa
Jak wybrać dobre mięso?
W sklepie najlepiej obejrzeć mięso w świetle dziennym i sprawdzić rzeczywisty kolor. Światła w lodówkach mogą wprowadzać w błąd, nadając mięsu lepszy odcień, niż w rzeczywistości. W przypadku mięs paczkowanych należy konsekwentnie sprawdzać ich skład datę przydatności do spożycia. Unikajmy produktów, które zawierają wypełniacze i barwniki wpływające na jakość, lub są przeterminowane.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.