Najpopularniejsze dania z grzybów to niewątpliwie przetwory. Dary lasu możemy też nadziewać, dodawać do jajecznicy, przygotowywać z nich sosy lub aromatyczną zupę grzybową. Nie brakuje też fanów grzybów duszonych. Jednym z przepisów na tego rodzaju grzyby są grzyby po mazursku. Ich sekret tkwi...w miodzie.
Po ten składnik rzadko kiedy sięgamy w trakcie przyrządzania grzybowych potraw. Kojarzą nam się one głównie z wytrawnymi czy też słonymi smakami. Tymczasem miód idealnie współgra z ziołami, jakie pojawiają się w tym przepisie.
Grzyby po mazursku - składniki:
- ok. 1 kg mieszanki grzybów leśnych (mogą to być zarówno podgrzybki, jak i koźlaki, maślaki, kurki czy borowiki)
- 30 g masła
- duża cebula
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka miodu
- 2 jagody jałowca
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Grzyby po mazursku - sposób przygotowania
- oczyszczone grzyby pokroić na połówki lub ćwiartki
- masło rozgrzać na głębokiej patelni i wrzucić zgniecione jagody jałowca i rozmaryn, a po chwili posiekaną cebulę
- kiedy cebula się zeszkli, dodać grzyby i smażyć 3-4 minuty co chwilę mieszając
- wlać około 100 ml wody i dusić na małym ogniu 20 minut (można dolać trochę więcej wody, jeżeli zbyt szybko wyparuje)
- doprawić grzyby miodem, śmietaną, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
- dodać posiekaną natkę pietruszki
i gotowe!
Ten przepis idealnie sprawdzi się w okresie jesiennych przeziębień. Miód wzmocni naszą odporność, a zarówno rozmaryn jak i jałowiec mają właściwości przeciwbakteryjne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.