Zapiekanka ziemniaczana z cebulką i kiełbasą to banalne w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które wystarczy dla kilkuosobowej rodziny. Jeżeli nie masz w domu kiełbasy, to możesz zamiast niej użyć np. boczku. Możesz także spróbować wersji wegetariańskiej i przygotować ją bez dodatku mięsa. W każdej wersji zapiekanka smakuje wyśmienicie.
Czytaj także: Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule lub 3 mniejsze
- 20 dkg dobrej kiełbasy
- 4 plasterki ulubionego żółtego sera
- 50 g sera cheddar
- ok. pół szklanki śmietanki 30 proc.
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- koperek, pietruszka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Sposób przygotowania:
- obierz ziemniaki i gotuj je ok. 15 min
- w trakcie gotowania pokrój cebulkę w kostkę i kiełbasę w półplasterki
- cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni, dodaj olej, cebula powinna być lekko przyrumieniona
- naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem (można pominąć)
- ugotowane ziemniaki pokrój w grubsze plasterki
- połowę ziemniaków ułóż w naczyniu
- na ziemniaki wyłóż połowę cebuli i kiełbasy, na to ułóż plasterki sera
- następnie układaj drugą warstwę ziemniaków i posyp startym na tarce cheddarem
- w miseczce wymieszaj dokładnie jajka, śmietankę i przyprawy
- sos śmietanowy rozlej po całej powierzchni zapiekanki
- na wierzchu rozłóż resztę cebulki i kiełbasy
- całość posyp koperkiem i pietruszką
- danie włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz ok. 40 minut
- zapiekankę ziemniaczaną możesz podawać z surówką
Zobacz także: Prosty sposób na śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: