Święta powoli się kończą, a lodówka pełna zupełnie niepasujących do siebie pozostałości po bożonarodzeniowych potrawach? Chyba każdy zna to uczucie. Nikt nie ma już na nie ochoty, ale dobrego jeszcze jedzenia szkoda wyrzucać. Co zrobić w takiej sytuacji? Tiktokerka ma na to pewien pomysł. Zaproponowała... tosta ze świątecznych resztek. Tak naprawdę można w nim wykorzystać praktycznie wszystko, na co mamy ochotę.
Czytaj także: Wigilijna zupa grzybowa. Przepis Magdy Gessler
Przepis na danie ze świątecznych resztek. Potrzebne składniki:
- 1 chałka lub bułka
- Purée ziemniaczane
- Żurawina
- Majonez
- Dowolna wędlina
- Groszek z marchewką/brukselka/dowolne warzywa z obiadu
- Farsz grzybowy
Przepis na danie ze świątecznych resztek. Sposób przygotowania
- Pieczywo posmaruj majonezem, połóż cienką warstwę purée.
- Połóż warzywa i wędlinę oraz grzyby.
- Uzupełnij żurawiną i przykryj z góry kolejnym kawałkiem pieczywa.
- Kanapkę zapiecz w elektrycznym grillu lub na patelni.
Tosty podawaj z sosem, który został z obiadu - np grzybowym lub pieczeniowym. Smacznego!