Trudno wymarzyć sobie lepszy prezent z okazji Dnia Kobiet jak odrobina samodzielnie przyrządzonej słodyczy. Prosty i lekki deser na bazie kokosu w smaku przypomina klasyczne kuleczki Rafaello, a zrobić go, jest banalnie prosto.
Wystarczą gotowe ciastka, paczka budyniu i już w cukiernika może bawić się każdy mąż lub partner, który zechce w tym dniu oczarować swoją wybrankę. Tym bardziej, że kokosowy deser nie wymaga pieczenia.
Ciasto rafaello. Kokosowy deser. Potrzebne składniki:
- 2 opakowania herbatników
- 800 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1½ szklanki wiórków kokosowych
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Pyszny i dietetyczny kebab. Zrobisz go w domu!
Ciasto rafaello. Kokosowy deser. Sposób przygotowania:
- Przygotuj budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy będzie gęsty i gotowy, odstaw go do wystygnięcia.
- masło kilka godzin przed użyciem trzymaj w temperaturze pokojowej. Gdy będzie dostatecznie miękkie, utrzyj go na gładką masę mikserem, dodając stopniowo gotowy budyń, by uzyskać jednolitą konstystencję.
- Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Spód formy nasmaruj tłuszczem i wyłóż gotowymi ciasteczkami.
- Wyłóż na nie gotowy krem budyniowo kokosowy.
- Następnie całość przykryj kolejną warstwą ciastek i solidnie oprósz wiórkami kokosowymi.
- Ciasto włóż do lodówki tak, by stężało przez trzy godziny