pogoda
Warszawa
19°
Miał 88 lat.

Zmarł papież Franciszek

aktualizacja 

Dodaj do racuchów. Tak robiły nasze babcie. Smak jak z dawnych lat

16

Kojące i słodkie racuchy to danie kojarzące się z błogimi czasami dzieciństwa. Rzadko jednak udaje nam się idealnie odtworzyć ich smak tak, jak robiły to nasze babcie. Powodem jest brak ważnego składnika stosowanego w starych recepturach. Kiedyś każda szanująca się kucharka dodawała do racuchów "diabelską wodę".

Dodaj do racuchów. Tak robiły nasze babcie. Smak jak z dawnych lat
Racuchy na diabelskiej wodzie. Przepis naszych prababek (Adobe Stock)

O co chodzi z diabelską wodą? Nic nie wpływa lepiej na sprężyste i puchate ciasto niż odrobina wódeczki. A najlepiej ze wszystkich spulchniaczy świata z drożdżami najlepiej sprawdzi się czysty spirytus. Mały kieliszek tego mocnego alkoholu dodany do racuchów przeniesie nas wprost do babcinej kuchni sprzed lat.

Racuchy na diabelskiej wodzie. Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu (40 ml)
  • olej roślinny do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sprawdzony przepis na smaczną przekąskę. Kokosowe racuchy z jabłkami
NA ŻYWO

Racuchy na diabelskiej wodzie. Sposób przygotowania:

  • przygotuj drożdże według receptury podanej na opakowaniu. Wcześniej podgrzej w tym celu mleko w rondelku, pamiętaj także, aby używane do racuchów składniki miały temperaturę pokojową
  • Do miski lub makutry przez sito przesiewaj stopniowo mąkę, dodaj do niej jajko i resztę mleka. Zagniataj ręcznie dolewając partiami rozczyn drożdży.
  • Gdy ciasto będzie odpowiednio wyrobione i gładkie, dodaj do niego alkohol. Następnie zagniataj napowietrzając je i jednocześnie rozprowadzając spirytus po całej masie.
  • Tak przygotowane ciasto w makutrze przykryj czystą, lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
  • Po tym czasie, gdy ciasto zwiększy przynajmniej dwukrotnie swoją objętość, rozgrzej olej na dużej patelni i łyżką nabieraj ciasto.
  • Usmażone już racuchy odkładaj na ręcznik papierowy przed podaniem, tak by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Jest najmłodszym kardynałem. Będzie wybierał papieża
Karmiła piersią na weselu. Tak zareagowali przyjaciele. "To bolało"
Koszmar na Malediwach. Rosjankę chwycił rekin. "Ból niewyobrażalny"
Sceny z festiwalu. Byk wpadł w tłum gapiów
Zabili jej syna. Tak wspomina rozmowę z papieżem. "Odczuł nasz ból"
Siedział na szlaku i ogryzał patyk. Niezwykłe nagranie z Tatr
Papież Franciszek nie żyje. Ekspert o następcy: "Człowiek środka"
"Szczekanie NATO", "wielka Rosja" i "zbyt dużo gejów". Po słowach papieża wrzało
Co dalej ze zmianami papieża Franciszka? "Zaskoczyła nas jego śmierć"
Lany poniedziałek w 2000 roku. Dziś Polska byłaby oburzona takim zachowaniem
Kluczowe cytaty papieża. Mówił o wojnie, homoseksualistach, migrantach
Tłumy w Tatrach. Pokazali, co dzieje się na szlaku
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić