Każdy z nas, kto przynajmniej raz próbował zabielić zupę, z pewnością doświadczył choć raz nieprzyjemnego widoku zwarzonej śmietany unoszącej się na powierzchni. Zwarzenie zupy to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim smakowy. Efektem tej niepożądanej reakcji jest zmiana konsystencji dania, w którym pojawiają się nieestetyczne grudki. Na szczęście istnieją proste sposoby, by tego uniknąć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego śmietana warzy się w zupie?
Zwarzenie śmietany w gorącej zupie często wynika z różnicy temperatur oraz niewłaściwej techniki zabielania. Zimna śmietana, która nagle trafia do wrzącej potrawy, szybko traci jednolitą strukturę, powodując denaturację białek. Aby zminimalizować ryzyko tego zjawiska, warto sięgnąć po sprawdzone sposoby zabielania zupy, które już od lat są wykorzystywane w kuchniach przez doświadczonych szefów oraz domowych kucharzy.
Jak zabielić zupę, aby się nie zwarzyła?
Jedną z podstawowych metod, która pozwala uniknąć zwarzenia zupy, jest hartowanie śmietany. Polega ono na powolnym podnoszeniu temperatury śmietany przed jej dodaniem do zupy. Wystarczy wlać kilka łyżek gorącej zupy do miseczki ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Tym sposobem temperatura obu składników staje się zbliżona, co zapobiega gwałtownemu ścinaniu się białek po bezpośrednim dodaniu śmietany do garnka.
Innym sposobem na zabielenie zupy jest wykorzystanie śmietany i mąki. Należy dokładnie wymieszać te składniki i dodać do zupy. W tym przypadku także odlewany odrobinę gorącej zupy do miseczki i hartujemy śmietanę.
Jeszcze inną metodą na zabielenie zupy jest dodanie serka mascarpone. Choć najczęściej kojarzy się on nam z deserami, nadaje się także do zabielania zup. Jak zabielić zupę serkiem mascarpone? Podobnie jak w poprzednich sposobach odkładamy odrobinę zupy do oddzielnego naczynia i mieszamy z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlewamy do garnka.
O czym pamiętać podczas zabielania zupy?
Aby uniknąć zwarzenia, warto postawić na produkty o wyższej zawartości tłuszczu. Śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu jest mniej podatna na denaturację białek niż jej chudsze odpowiedniki. Niezależnie którą śmietanę wybierzemy, trzeba pamiętać o jej zahartowaniu przed wlaniem do zupy.
Jeśli szukasz alternatywy dla śmietany, do zabielania możesz wykorzystać jogurt naturalny. Tutaj jednak warto pamiętać, że jogurt jest bardziej podatny na zwarzenie, dlatego hartowanie i umiarkowane podgrzewanie przed dodaniem do zupy jest niezbędne.