To danie to prawdziwa miska mocy, w której jest wszystko, co potrzeba - zdrowy łosoś, pożywny ryż i aromatyczne dodatki rodem z Azji, które łączą potrawę w jedną, uzależniającą całość. Przepis tiktokerki, który podbił serca internautów, to także sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu, w duchu "no waste". Vlogerka podzieliła się trikiem na odświeżenie ugotowanego wcześniej ryżu - tak, by smakował, jakby dopiero został wyjęty z wrzątku.
Czytaj także: Przepis na cebularze. Klasyk polskiej kuchni
Przepis na szybkiego łososia z ryżem. Potrzebne składniki
- 1 filet z łososia (upieczony)
- 1 porcja ryżu
- 1 kostka lodu
- 1 awokado
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka sosu siracha
- Opcjonalnie - kimchi, wodorosty nori
Czytaj także: Tosty francuskie z TikToka. Przepis podbija internet
Przepis na szybkiego łososia z ryżem. Sposób przygotowania
- Delikatnie rozdrobnij fileta z łososia na małe kawałki. Rybę ułóż w misce i przykryj warstwą ryżu.
- Na ryżu połóż pojedynczą kostkę lodu i przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Podgrzej wszystko kuchence mikrofalowej, aż będzie gorące.
- Danie skrop sosem sojowym, majonezem i sosem siracha. Wszystko wymieszaj.
- Pokrój dojrzałe awokado w plastry i umieść je na ryżu.
By wzbogacić smak i podkreślić azjatycki charakter dania dodaj kimchi, wodorosty lub inne ulubione dodatki, np. fasolki edamame czy prażony sezam. Smacznego!