Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

pogoda
Warszawa

Domowa kiełbasa w słoiku. Idealne smarowidło do chleba

5

Domowa kiełbasa w słoiku to nie tylko smaczna alternatywa dla sklepowych konserw, ale także kulinarna podróż w przeszłość. Zobacz, jak zrobić smaczny dodatek do kanapek.

Domowa kiełbasa w słoiku. Idealne smarowidło do chleba
Jak zrobić domową kiełbasę w słoiku? (Adobe Stock, Bieniek)

W czasach, kiedy półki sklepowe uginają się od rozmaitych produktów, powrót do tradycji domowego wyrobu mięs stał się niemal trendem. Kiełbasa w słoiku, mimo swojej prostoty, zyskała status kulinarnego przysmaku, który nie tylko przyciąga smakiem, ale także opowiada historię rodzinnych tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Nie każdy wie, że ten specyficzny sposób przetwarzania mięsa pozwala nie tylko zachować jego walory smakowe, lecz także umożliwia długotrwałe przechowywanie bez potrzeby używania sztucznych konserwantów. Dzięki odpowiedniemu procesowi tyndalizacji kiełbasa w słoiku może przetrwać w naszych spiżarniach przez wiele miesięcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kiełbasa w piwnej marynacie

Jak przygotować kiełbasę w słoiku?

Pierwszym krokiem do przygotowania domowej kiełbasy w słoiku jest zgromadzenie odpowiednich składników. Podstawą jest oczywiście świeże mięso wieprzowe, najlepiej karkówka lub szynka oraz boczek, który doda naszej kiełbasie odpowiedniej tłustości i głębi smaku. Do przypraw składających się na klasyczną recepturę należą sól, czosnek, pieprz, majeranek, a także liście laurowe i ziele angielskie.

Mięso należy dokładnie zmielić, najlepiej w maszynce o grubych oczkach, aby uzyskać odpowiednią teksturę. Następnie trzeba je dokładnie wymieszać z przyprawami oraz odrobiną wody, co pozwoli przyprawom równomiernie się rozprowadzić. Tak przygotowaną masę odkładamy na dobę do lodówki, aby wszystkie smaki mogły się odpowiednio połączyć.

Po odpowiednim zamarynowaniu mięsnej masy przychodzi czas na podzielenie jej do przygotowanych wcześniej słoików. Pamiętaj, aby słoiki były czyste i wyparzone, a mięso nie sięgało pod samą nakrętkę. Wkładając mięso do słoików, pozostaw wolne około 2-3 cm przestrzeni, co pozwoli na bezpieczną pasteryzację bez ryzyka pęknięcia słoika.

Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest pasteryzacja, która zapewni naszym przetworom długą przydatność do spożycia. Proces ten, nazywany tyndalizacją, polega na trzykrotnym zagotowaniu słoików w odpowiednich odstępach czasowych, co skutecznie eliminuje wszelkie bakterie.

Jak pasteryzować kiełbasę w słoikach?

Pierwsza pasteryzacja: Umieść słoiki w garnku wyłożonym materiałem na dnie, np. ściereczką, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu ze dnem garnka. Następnie zalej słoiki wodą, aby sięgała ona do 3/4 ich wysokości. Powoli podgrzewaj, a po zagotowaniu wody utrzymuj gotowanie przez 2 godziny.

Druga pasteryzacja: Następnego dnia powtórz pasteryzację przez 1 godzinę. Ważne jest, aby utrzymać stabilną temperaturę — nie powinno się gwałtownie zmieniać temperatury wody.

Ostatni etap pasteryzacji: Po kolejnej dobie przeprowadź ostateczną pasteryzację przez pół godziny. Tym zamykasz proces, który zapewnia, że słoiki są dobrze zakonserwowane i gotowe do długiego przechowywania.

Dlaczego warto zrobić domową kiełbasę?

W dobie łatwego dostępu do różnorodnych produktów, warto poświęcić czas na przygotowanie własnych przetworów mięsnych. Domowa kiełbasa w słoiku nie jest jedynie przysmakiem, ale także wyrazem troski o jakość spożywanej żywności. Wartościowe mięso oraz starannie dobrane przyprawy pozwalają na uzyskanie wyjątkowego smaku, a ich własnoręczne przygotowanie daje pewność braku zbędnych konserwantów i dodatków.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 30.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Lasy w ogniu. Znaleźli współwinowajcę. Kto by się spodziewał
"Myślałam, że umrę". Nauczycielka opisuje, co się dzieje w Mjanmie
Detektoryści w akcji. Znaleźli skarb z epoki brązu
Szli plażą. Nagle coś "zadzwoniło". Ten okaz ma prawie 3 tys. lat
Mateusz zginął w Belgii. Rodzina 30-latka przeżywa kolejną tragedię
Turystyczna sensacja. Na jeziorze pojawił się gigantyczny otwór
Trzęsienie ziemi w Bangkoku. Kobieta rodziła w trakcie wstrząsów
Filip zginął w wypadku w Chełmie. Szkoła: "Ogromna strata"
Pierwsza taka rakieta w Europie. Spectrum wystartowała z Norwegii
Niższe ceny kuszą. Polacy coraz częściej planują wakacje z wyprzedzeniem
Krokodyl zabił mężczyznę. Potem dryfował z jego ciałem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić