Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, ale obecnie jest symbolem Lubelszczyzny. Od 2014 roku jest chroniony prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny i posiada nawet swoje muzeum. Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Cebularze. Potrzebne składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
- 2 cebule
- 3 łyżki maku
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Czytaj także: Szybkie danie za grosze! Przepis na parówki po węgiersku
Cebularze. Sposób przygotowania:
- drożdże zalej połową szklanki mleka z dodatkiem 2 łyżek mąki i łyżki cukru
- tak przygotowany zaczyn odstaw do wyrośnięcia
- resztę mleka podgrzej i rozpuść w nim masło
- mąkę wsyp do miski i dodaj dwie łyżeczki soli
- do mąki dolej mleko z masłem i rozczyn z drożdży
- jajka roztrzep, a następnie dodaj do pozostałych składników (odrobinę jajka można zostawić do posmarowania gotowych cebularzy)
- ze składników wyrób ciasto i odstaw na 30-60 minut do wyrośnięcia
- cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę
- cebulę sparz we wrzątku i wymieszaj z olejem, łyżeczką soli i makiem
- gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowuj je i podzielić na około 15 równych części
- z każdego kawałka uformuj okrągły placek i na środku umieść cebulę z makiem
- brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem
- tak przygotowane cebularze umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Zobacz także: Wyborny łosoś pieczony na szpinakowym łożu. Przepis palce lizać
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl