Cold brew to wyjątkowa kawa, która jest parzona na zimno. To jeden z najchętniej wybieranych napojów w upalne dni. Jest orzeźwiająca i delikatna dla żołądka. W prosty sposób można przygotować ją w domu i nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń.
Przepis na cold brew. Potrzebne składniki:
- Ziarna ulubionej kawy
- Zwykły zaparzacz do kawy (tzw. french press) lub słoik
- Papierowe filtry
- Drobne sitko
Przepis na cold brew. Sposób przygotowania:
- Zmiel ziarna kawy i wsyp do słoika lub zaparzacza;
- Zalej zmielone ziarna zimną lub chłodną wodą w proporcji ok. 1:4 (na 1 porcję kawy przygotuj ok. 4 porcje wody);
- Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na około 12-16 godzin;
- Wyciągnij naczynie z lodówki i ostrożnie przelej płyn przez sitko o drobnych oczkach;
- Dla uzyskania czystszego i bardziej kremowego koncentratu ponownie przepuść płyn przez sitko wyłożone zwilżonym filtrem do ekspresu przelewowego lub gazą;
- Kawę powinno się podawać w proporcji 1:2 - na jedną część koncentratu dodaje się 2 części wody lub mleka.
Przygotowany koncentrat kawy może być przechowywany w lodówce ok. 3-7 dni. Cold brew najlepiej podawać z kostkami lodu. Do wersji z wodą można dodać plasterek cytryny lub pomarańczy, a do wersji z mlekiem gałkę lodów lub wanilię.
Czytaj także: Przepis na konfiturę z agrestu według Mateusza Gesslera