Kluski ziemniaczane to potrawa wywodząca się z Wielkopolski. Jest bardzo prosta i przygotowuje się ją niezwykle szybko. Większość składników na pewno masz w domu.
Czytaj także: Przepis na bezy bez pieczenia. Gotowe w 3 minuty
Kluski ziemniaczane. Potrzebne składniki:
- kilogram ziemniaków
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duża cebula
- 150 g wędzonego boczku lub słoniny
- Sól i pieprz
- Łyżka soku z cytryny
Kluski ziemniaczane. Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w dużym garnku;
- Ziemniaki obierz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce;
- Odstaw ziemniaki na chwilę, do momentu, aż puszczą wodę;
- Odcedź ziemniaki i przełóż do miski;
- Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj;
- Z masy formuj małe kluski i wrzucaj je na wrzątek;
- Gdy kluski wypłyną, gotuj jeszcze przez około 5 min.
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, koniecznie spróbuj także pasty z avocado oraz sernika jagodowego.
Zobacz także: Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl