Domowy ketchup zdaniem Maryli Rodowicz jest zdecydowanie lepszym wyborem, niż kupne smarowidła.
Domowy ketchup Maryli Rodowicz - składniki:
- dwa dorodne pomidory malinowe,
- pomidory z puszki,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta pieprzu,
- jedna papryczka chilli,
- mała młoda cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- ocet jabłkowy,
- oliwa.
Domowy ketchup Maryli Rodowicz - sposób przyrządzenia:
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na nią wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy.
- Następnie dodajemy świeże pomidory pokrojone, chilli oraz pomidory z puszki.
- Na koniec solimy i pieprzymy do smaku, dolewamy ocet jabłkowy
- Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu na patelni przez 1,5h.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
i gotowe! Tak przygotowany ketchup przelewamy do słoików i pasteryzujemy. Jeśli nie chcecie pasteryzować, to świeżo przyrządzony ketchup (gdy już ostygnie) przechowujcie w lodówce i zjedzcie w ciągu tygodnia. Ze względu na dodatek papryczki chilli jest to zdecydowanie propozycja dla osób, które lubią ostrzejsze smaki. Jeśli lubicie zioła, to przed duszeniem możecie dodać łyżeczkę oregano, bazylii lub po prostu ziół prowansalskich.
Maryla Rodowicz obiecała, że niebawem udostępni na swoim kanale na TikToku przepis na zapiekanki, do których idealnie będzie pasował ten domowy ketchup. Czekamy z niecierpliwością!