Tort Anna Maria można przygotować w wersji z jagodami. Wystarczy, że jagody zagotujesz w rondelku z odrobiną cukru. Powstały dżemik wymieszaj z galaretką o smaku owoców leśnych lub porzeczki.
Tort Anna Maria. Potrzebne składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Masa:
- 75 dag malin
- sok z 1 cytryny
- cukier (do smaku)
- 1 galaretka czerwona (wiśniowa, malinowa, truskawkowa)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 kieliszki rumu lub brandy (można pominąć)
- cukier waniliowy
- do ozdobienia: kilka listków mięty, świeże owoce, bita śmietana
Tort Anna Maria. Sposób wykonania:
- wymieszaj ze sobą obie mąki
- oddziel żółtka od białek
- białka ubijaj w wysokim naczyniu, a kiedy będą już sztywne dodawaj po 1 łyżce cukru
- dodaj żółtka i nadal miksuj
- zmniejsz obroty do minimum lub użyj szpatułki
- dodaj mąkę i mieszaj masę delikatnie do połączenia się składników
- tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
- biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez ok. 30-35 minut
- wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty
- maliny przetrzyj przez sito lub zmiksuj
- dodaj sok z cytryny i odrobinę cukru
- galaretkę rozpuść w jednej szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia
- śmietanę ubij z cukrem waniliowym
- maliny wymieszaj z alkoholem, krzepnącą galaretką i bitą śmietaną
- biszkopty przełóż powstałą masą malinową (część zostaw także na wierzch)
- wierzch ciasta udekoruj bitą śmietaną, świeżymi owocami i kilkoma listkami mięty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl