Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Duet idealny. Mikołaj Rey dodaje do tego dania coś jeszcze

1

Mikołaj Rey uwielbia przygotowywać przepisy na smakowite dania z niecodziennym twistem. Korzysta przy tym z inspiracji swojej rodzimej francuskiej kuchni. Na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się przepisem na kurczaka ze szpinakiem.

Duet idealny. Mikołaj Rey dodaje do tego dania coś jeszcze
Kucharz zachęca, aby kurczaka ze szpinakiem zaserwować w nietypowym sosie (Instagram, Pixabay)

Kurczak ze szpinakiem jest częstym bohaterem przepisów. Zwykle ten duet łączy się z suszonymi pomidorami bądź serem pleśniowym. Jednak Mikołaj Rey przekonuje, że takie danie bardzo zyska, jeśli doda się do niego...sos z cytryny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Kurczak panierowany ze szpinakiem i sosem cytrynowym - składniki:

Składniki na mięso:

  • 2 piersi kurczaka,
  • mąka, 
  • 70g masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 całe jajka,
  • opakowanie świeżych liści szpinaku,
  • ząbek czosnku

Składniki na sos:

  • 3/4 szalotki,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 150 ml rosołu z kurczaka,
  • łyżka masła,
  • kilka kropli octu winnego (z białego wina),
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: odrobina białego wytrawnego wina,
  • opcjonalnie: odrobina skrobi kukurydzianej

Kurczak panierowany ze szpinakiem i sosem cytrynowym - sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 70/80 stopni. Pokrój pierś z kurczaka wzdłuż na pół. Za pomocą młotka rozbij kurczaka przez plastikową folię (np. żywnościową) na grubość 3-4 mm.
  • Obtocz kurczaka w mące (uprzednio przesiewanej i doprawionej solą do smaku).
  • Jajka rozbij i wymieszaj dokładnie. Na patelni roztapiaj 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Oprószonego mąką kurczaka zanurz w jajku i natychmiast smaż na złoty kolor z obu stron. Wskazówka: trzymaj kurczaka w ciepłym piekarniku aż do momentu podania.
  • Na tej samej patelni dodaj odrobinę oliwy z oliwek i smaż 1 szalotkę posiekaną w drobną kostkę na jasnozłoty kolor.
  • Dodaj szpinak, drobno posiekany czosnek i skórkę z cytryny i smaż aż zmięknie, posól do smaku. Wyjmij i udekoruj każdą pierś kurczaka kilkoma łyżkami szpinaku.
  • Na patelni lub w rondlu dodaj kilka łyżek masła i podsmaż szalotki na jasnozłoty kolor, dodaj sok z cytryny, ocet, posiekaną natkę pietruszki i chochlę rosołu z kurczaka.
  • Delikatnie zredukuj na małym ogniu. Na koniec poza ogniem dodaj kilka łyżek masła dobrze mieszając by zagęścić sos i zrównoważyć kwasowość cytryny i octu. Dopraw do smaku solą i pieprzem

i gotowe! Taki kurczak idealnie sprawdzi się w towarzystwie młodych ziemniaczków lub drobnego makaronu.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić