Kapusta pekińska dostępna jest o każdej porze roku w większości sklepów spożywczych zaledwie za kilka złotych. Jest dużo delikatniejsza od klasycznych odmian kapust przyrządzanych w Polsce, dlatego czas obróbki termicznej w tym przypadku jest o wiele krótszy. To dobra wiadomość dla niecierpliwych kucharzy i tych, którzy swoje posiłki planują z ołówkiem w ręku.
Kapusta pekińska po wiejsku, to danie o wiele tańsze od tradycyjnego bigosu, za to równie sycące i świetnie pasujące jako dodatek do chleba lub ziemniaków. Jak ją przyrządzić?
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
Kapusta pekińska po wiejsku. Potrzebne składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- 300 gram boczku wędzonego
- pół szklanki wrzątku
- 2-3 łyżki octu winnego
- przyprawy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapusta pekińska po wiejsku. Sposób przyrządzania:
- Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na sitku. Następnie poszatkować w cienkie paseczki.
- Boczek wędzony pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i zrumienić do wyczuwalnej chrupkości. Najlepiej wykorzystać do tego głębszy rondel lub znany z azjatyckiej kuchni wok. Tak, aby później zmieściła się do niego cała potrawa.
- Tak przygotowane skwarki zebrać z patelni i dorzucić do poszatkowanej kapusty.
- Następnie na jeszcze ciepłą patelnię, pozostałą po smażeniu boczku wlać wrzątek i ocet winny.
- Gdy ciecze wejdą w reakcję, na patelnię dorzucić kapustę ze skwarkami, porządnie wymieszać. Gdy kapusta namięknie i dokładnie wymiesza się z płynem, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku.
- Podawać z chlebem, grillowanym kawałkiem mięsa lub ziemniakami.