Jedzenie ogórków niezmiennie kojarzy się z latem. Ten przysmak choćby w lipcu regularnie towarzyszy między innymi daniom obiadowym. Nie brakuje takich osób, które nie kupują ogórków, bo wolą zadbać o własne hodowle.
Uprawiasz ogórki w przydomowym ogródku? To niewątpliwie świetna sprawa. Pytanie jednak, czy znasz sztuczki, które pozwalają na to, by ogórki były przepyszne.
Priorytetem jest zadbanie o to, by warzywa rozwijały się w odpowiedniej ziemi. "Najlepsza ziemia do ogórków to taka, która jest próchnicza i przepuszczalna, o lekko zasadowym odczynie. Konieczne jest także regularne podlewanie. Powinno robić się to raz w tygodniu, a w trakcie upałów nawet trzy razy w tygodniu" - podpowiada serwis kobieta.wp.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zadbanie o odpowiednią ziemię sprawi, że ogórki będą twarde, jędrne i oczywiście smaczne. Warto zatem mocno się na tym skupić. Efekty będą oszałamiające.
Gorzkie ogórki? Oto prosty patent
Czasami ogórki bywają gorzkie. Z tym problemem też można łatwo sobie poradzić. Jeżeli chcesz, by te warzywa smakowały fenomenalnie, to musisz sięgnąć po produkt, który na pewno znajduje się w twojej kuchni. Chodzi o... miód!
Możesz wpłynąć na smak ogórków, podlewając je ciepłą wodą z dodatkiem łyżki miodu. Dzięki temu warzywa staną się słodkie, jędrne i chrupiące - podpowiada wspomniany serwis.
Jednocześnie zauważono, że za gorzki smak ogórków odpowiada związek chemiczny o nazwie kukurbitacyna. "Wydziela charakterystyczny, gorzki posmak. Jej ilość zależy od tego, w jakich warunkach uprawiana była roślina" - czytamy.