Mac and cheese to chyba najpopularniejsze amerykańskie danie. Do najzdrowszych nie należy, ale makaron w połączeniu z serami tworzy połączenie, które codziennie zachwyca kubki smakowe milionów ludzi na świecie. Mamy przepis, na mac and cheese idealny, który robi się w trybie ekspresowym!
Czytaj także: Przepis na domową mozzarellę. Efekt może zaskoczyć
Przepis na mac and cheese. Składniki:
- 0,7 l mleka
- 250 g makaronu typu kolanka
- 200 g suchej mozzarelli
- 200 g startego sera cheddar
- oliwa
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Przepis na mac and cheese. Wykonanie:
- Mleko podgrzej i rozpuść w nim 1/3 łyżeczki soli
- Do brytfanki wrzuć makaron, a na środku połóż mozzarellę
- Polej całość oliwą i wlej mleko
- Piecz ok. 15 min w temp. 180 stopni
- Po tym czasie dodaj ser cheddar, całość ze sobą dokładnie wymieszaj
I gotowe. Jeśli chcesz, by danie było odrobinę zdrowsze możesz wierzch posypać rukolą lub zamienić mozzarellę na ser feta, a na koniec całość wymieszać ze szpinakiem!
Zobacz także: Jak przygotować klasyczne spaghetti carbonara?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl