Kanał Natalii Maszkowskiej - uczestniczki programu "Masterchef" na TikToku śledzi już niemal 900 tys. użytkowników. Niedawno Natalia podzieliła się dość nietypowym przepisem na mielone. Zasmakują szczególnie tym, którzy uwielbiają też gołąbki. Bowiem do mięsa dodaje się podsmażoną białą kapustę. Smacznego!
Przepis na epickie kotlety mielone - składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 350 g kapusty białej
- 45 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 50 g masła klarowanego
- bułka tarta do obtaczania
- Sos: 250 g śmietany 18 proc., 350 ml bulionu, duży pęczek koperku, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Sprawdzony przepis na chili con carne prosto z teksańskiej prerii
Przepis na epickie kotlety mielone - sposób przyrządzania:
- Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle klarowanym
- Białą kapustę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli i podsmażaj całość jeszcze przez chwilę
- Kapustę z cebulą dodaj do mięsa mielonego, następnie dodaj jajko, przyprawy, mąkę, czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj ręką
- Uformuj okrągłe kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor
- Następnie przygotuj sos koperkowy: do lekkiego bulionu dodaj śmietanę oraz spora ilość koperku, przypraw solą i pieprzem
- Do sosu dodaj podsmażone kotlety
- Kiedy sos delikatnie zgęstnieje danie jest gotowe do podania
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl