Przygotowanie fasoli pieczonej z warzywami jest nie tylko proste, ale również tanie. Główny składnik dania stanowi fasolka po bretońsku. W dodatku znajdzie uznanie zarówno wśród wegetarian i wegan, jak i miłośników tradycyjnej kuchni – wystarczy, że zrezygnują z dodania mięsa.
Przeczytaj także: Przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Wykorzystaj babciny trik
Fasola pieczona z warzywami. Potrzebne składniki
- 1 puszka fasolki bretońskiej (ok. 400 g)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
- 3 łyżki brązowego cukru
- kilka plasterków chudego boczku
Przeczytaj także: Nietypowy przepis na ser z ziemniaka. Idealnie ciągnący się sos!
Fasola pieczona z warzywami. Sposób przygotowania
- Najlepsze efekty osiągniesz, jeśli namoczysz fasolę na noc. Następnego dnia odcedź warzywo i umieść w garnku. Całość zalej świeżą wodą i zagotuj.
- Fasolę należy gotować przez minimum 45 minut. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej olej. Przez około 5-7 minut smaż cebulę, a później dodaj czosnek, pomidory oraz plasterki boczku.
- Do podsmażonych warzyw i mięsa dodaj ocet jabłkowy oraz brązowy cukier. Jeszcze raz wymieszaj zawartość patelni, a później dodaj ją do ugotowanej fasoli.
- Gotuj fasolę z warzywami przez godzinę, aż danie stanie się miękkie i gęste.
Przeczytaj także: Tego składnika do makaronu byś nie dodał. Spróbuj, robi cuda z sosem
Fasolę pieczoną z warzywami należy podawać na ciepło. Potrawa sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i pieczywa na śniadanie.