Fit marchewkowe ciasto a'la piernik doskonale smakuje, a przy tym nie tuczy jak cała masa innych ciast, które znajdą się na wigilijnym stole. Nawet jak przesadzisz z ilością, nie pójdzie Ci w boczki i nie stracisz efektów morderczych treningów na siłowni i restrykcyjnej diety. A taki magiczny czas zdarza się tylko raz w roku...
Fit marchewkowe ciasto a’la piernik. Składniki:
- 104 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 65 g mąki pełnoziarnistej
- 250 g marchewki drobno startej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 0,3 szklanki ksylitolu
- 0,5 szklanki (250 ml) wody
- 0,5 opakowania przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 10 sztuk migdałów
- 1 opakowanie (około 130 g) serka śmietankowego
- 3 łyżki cukru pudru
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Fit marchewkowe ciasto a’la piernik. Wykonanie:
- Marchewkę ścieramy na tarce i odstawiamy.
- Migdały kroimy na plastry.
- Łączymy suche składniki: mąki, słodzidło (np. ksylitol), przyprawę do piernika, proszek, cukier waniliowy, sól oraz migdały.
- Jajka rozbijamy do osobnej miseczki i ubijamy przez 3-4 minuty trzepaczką - aż zrobi się piana.
- Powoli do jajek dodajemy olej z wodą.
- Łączymy jajka ze składnikami suchymi, dokładnie mieszamy i dodajemy marchew.
- Znowu dokładnie mieszamy przez kilka minut.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.
- Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).
- Po ostygnięciu ciasta robimy krem: serek dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, smarujemy ciasto, odkładamy do lodówki na 30-60 minut.
- Można z wierzchu posypać przyprawą do piernika i ozdobić świątecznie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl