Pieczone kasztany kojarzą się z jesienią i wąskimi, francuskimi uliczkami. Teraz możesz to samo mieć w domu. Taki przysmak świetnie sprawdzi się po obiedzie, a nawet jako dodatek do niego!
Pieczone kasztany. Składniki:
- jadalne kasztany
- szczypta soli
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pieczone kasztany. Wykonanie:
- Kasztany (od strony wypukłej) naciąć ostrym nożem z piłką, robiąc nacięcie na kształt krzyża.
- Umieścić je w garnku, zalać zimną wodą do pokrycia, z dodatkiem dużej szczypty soli.
- Podgrzewać na średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia.
- Gorące odcedzić.
- Wysypać je na płaską blachę do pieczenia.
- Piec w temperaturze 200 – 220 ºC przez około 18 – 25 minut lub do mocno wypieczonego koloru.
- Pieczone kasztany wyjąć z piekarnika i podawać gorące, wtedy najlepiej się obierają.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: