Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Genialny dodatek do piwa. Rośnie w każdym lesie

5

Wiosna, a wraz z nią wysyp dziko rosnących roślin, to świetna okazja do kuchennych eksperymentów. O drobnych, fioletowych kwiatkach, od wieków rosnących w polskich lasach na swoim profilu przypomniały Lasy Państwowe. Dawniej piwo bez ich dodatku po prostu nie istniało.

Genialny dodatek do piwa. Rośnie w każdym lesie
Kurdybanek rośnie w polskich lasach (Facebook, Lasy Państwowe, fot. D. Dziektarz)

O dobroczynnym działaniu niektórych roślin i ziół nikogo nie trzeba przekonywać. Coraz częściej do łask wracają starodawne przepisy i tradycyjne metody przyrządzania dań i napitków.

Amatorzy zdrowego i jak najmniej przetworzonego jedzenia szukają inspiracji w przyrodzie i wiele składników zbierają na własną rękę z lokalnych lasów i łąk. Okazuje się, że tego typu umiejętności można wykorzystać także podczas rzemieślniczej produkcji... piwa.

O właściwościach kurdybanka, rośliny o drobnych, fioletowych kwiatkach masowo kwitnącej w naszych lasach na przełomie marca i kwietnia w swoim poście napisały Lasy Państwowe:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Właściwości mlecza. Zdrowy chwast z polskiej łąki
Nim w browarnictwie upowszechniło się zastosowanie chmielu jako przyprawy do piwa, wykorzystywano specjalne mieszanki ziół nadające goryczki temu napojowi, a jednym z głównych składników tej mieszanki było właśnie ziele kurdybanka - przekonują leśnicy.

Dalej leśnicy dodają, że dopiero w XVI wieku, powszechne użycie chmielu do produkcji współcześnie nam znanego piwa "zdetronizowało" popularność kurdybanka. "Ze względu na przyjemny smak i aromat jeszcze długo go jednak w Polsce stosowano jako przyprawa do mięs czy zup" - piszą przyrodnicy.

Spacerując po lesie, warto schylić się po rozrastającą się po podłożu fioletową roślinę. Bluszczy naziemny, jak nazywany bywa kurdybanek, ma bowiem uzdrawiające właściwości.

Bogata w olejki eteryczne roślina wzmacnia organizm i skutecznie oczyszcza go z toksyn, a w łatwiej do przygotowania nalewce wzmacnia krążenie i poprawia pracę serca.

Wystarczy ususzoną roślinę zalać czystą wódką i na 10 dni odstawić w ciemne miejsce. Zaś piwo z dodatkiem kurdybanka wciąż dostać można w angielskich browarach.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić