Mięso gęsi zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które poprawiają m.in. pracę serca i mózgu, ale też wpływają na obniżenie złego cholesterolu. W gęsinie znaleźć też można takie witaminy, jak A, E, PP oraz witaminy z grupy B, jak chociażby niacyna.
Samo mięso idealnie komponuje się z jesiennymi dodatkami jak jabłka, gruszki czy żurawina.
Na przygotowanie gęsiny warto zarezerwować sobie dłuższą chwilę - samo jej marynowanie w lodówce powinno potrwać 8 godzin. Przyrządzenie to już kwestia maksymalnie dwóch godzin. Warto nie wybierać drogi na skróty. Jeśli poświęcimy gęsinie czas, danie wyjdzie nam delikatne i soczyste.
Gęsina na św. Marcina - składniki (dla 2 osób):
- 2 sztuki piersi z gęsi lub 1 podwójna,
- 3 g soli,
- 5 g suszonego tymianku,
- 5 g suszonego majeranku,
- 5 g czarnego pieprzu,
- 50 ml wody
- 200 ml kompotu wiśniowego,
- 200 ml czerwonego wina.
Opcjonalnie można dodać:
- 2 gruszki,
- 2 jabłka,
- 1 czerwoną cebulę.
Gęsina na św. Marcina - sposób przygotowania:
- Pierś z gęsi należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu, powięzi i kości. Następnie należy doprawić ją ziołami.
- Pierś z gęsi należy włożyć do szklanego naczynia żaroodpornego i wlać do niego kompot, wodę i wino. Naczynie należy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc, lub 8 godzin.
- Kolejnego dnia piekarnik należy nagrzać do 220° Celsjusza. Pierś z gęsi trzeba wyjąć z naczynia i natrzeć solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne nie może być do piekarnika włożone bezpośrednio z lodówki, gdyż może pęknąć.
- Naczynie żaroodporne z piersią z gęsi należy przykryć szklaną pokrywką i piecz przez 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia mięso powinno być cały czas przykryte mieszaniną płynów.
- Po tym czasie temperaturę piekarnika należy zmniejszyć do 180° Celsjusza i piec bez przykrycia jeszcze 30 minut.
- Pod koniec pieczenia (około 20 minut) można dodać oczyszczone i pokrojone w ćwiartki jabłka i gruszki oraz pokrojoną w piórka cebulę czerwoną.
I gotowe! Gęsinę najlepiej serwować w towarzystwie opiekanych ziemniaczków z ziołami i żurawiny lub buraczków.