Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Gęsina na św. Marcina! Soczyste mięso jak z restauracji w Twoim domu

8

Nadchodzi 11 listopada. Oprócz Narodowego Święta Niepodległości jest to dzień św. Marcina, który utarło się świętować, serwując na polskich stołach gęsinę. To mięso jest najsmaczniejsze właśnie jesienią, gdyż jest bogate w tłuszcze, jakie ptactwo gromadziło na zimę.

Gęsina na św. Marcina! Soczyste mięso jak z restauracji w Twoim domu
Gęsinę można serwować zarówno z buraczkami jak i żurawiną (Wikimedia Commons, Rami)

Mięso gęsi zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które poprawiają m.in. pracę serca i mózgu, ale też wpływają na obniżenie złego cholesterolu. W gęsinie znaleźć też można takie witaminy, jak A, E, PP oraz witaminy z grupy B, jak chociażby niacyna.

Samo mięso idealnie komponuje się z jesiennymi dodatkami jak jabłka, gruszki czy żurawina.

Na przygotowanie gęsiny warto zarezerwować sobie dłuższą chwilę - samo jej marynowanie w lodówce powinno potrwać 8 godzin. Przyrządzenie to już kwestia maksymalnie dwóch godzin. Warto nie wybierać drogi na skróty. Jeśli poświęcimy gęsinie czas, danie wyjdzie nam delikatne i soczyste.

Gęsina na św. Marcina - składniki (dla 2 osób):

  • 2 sztuki piersi z gęsi lub 1 podwójna,
  • 3 g soli,
  • 5 g suszonego tymianku,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 5 g czarnego pieprzu,
  • 50 ml wody
  • 200 ml kompotu wiśniowego,
  • 200 ml czerwonego wina.

Opcjonalnie można dodać:

  • 2 gruszki,
  • 2 jabłka,
  • 1 czerwoną cebulę.

Gęsina na św. Marcina - sposób przygotowania:

  • Pierś z gęsi należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu, powięzi i kości. Następnie należy doprawić ją ziołami.
  • Pierś z gęsi należy włożyć do szklanego naczynia żaroodpornego i wlać do niego kompot, wodę i wino. Naczynie należy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc, lub 8 godzin.
  • Kolejnego dnia piekarnik należy nagrzać do 220° Celsjusza. Pierś z gęsi trzeba wyjąć z naczynia i natrzeć solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne nie może być do piekarnika włożone bezpośrednio z lodówki, gdyż może pęknąć.
  • Naczynie żaroodporne z piersią z gęsi należy przykryć szklaną pokrywką i piecz przez 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia mięso powinno być cały czas przykryte mieszaniną płynów.
  • Po tym czasie temperaturę piekarnika należy zmniejszyć do 180° Celsjusza i piec bez przykrycia jeszcze 30 minut.
  • Pod koniec pieczenia (około 20 minut) można dodać oczyszczone i pokrojone w ćwiartki jabłka i gruszki oraz pokrojoną w piórka cebulę czerwoną.

I gotowe! Gęsinę najlepiej serwować w towarzystwie opiekanych ziemniaczków z ziołami i żurawiny lub buraczków.

Zobacz także: Smacznego: przepis na batatowe muffiny
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić