Najważniejsze w przygotowaniu ogórków kiszonych jest zdaniem Magdy Gessler, wybór odpowiednich warzyw. Powinny być świeże i pochodzić z polskich gruntów. Najsłynniejsza restauratorka uważa, że do kiszenia najlepiej wykorzystywać ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.
Czytaj także: Przepis z TikToka na epicko chrupiące tłuczone ziemniaki
Magda Gessler przypomina także o ważnych zasadach: dokładnym wyszorowaniu ogórków, zalaniu ich zimną wodą i odstawieniu na godzinę. Dzięki temu ogórki nawet po ukiszeniu będą jędrne i soczyste.
Ogórki kiszone. Potrzebne składniki:
Czytaj także:Przepis na najlepszy kebab świata. Klasyka fastfoodu
- 2 kg mniejszych ogórków gruntowych
- koper (po jednym baldachu na słoik)
- liście wiśni (po jednym na słoik)
- liście czarnej porzeczki (po dwa na słoik)
- chrzan (po jednym małym korzeniu na słoik)
- czosnek (dwa ząbki na słoik)
- sól niejodowana - 2 płaskie łyżki na 1 l wody
Czytaj także: Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa
Ogórki kwaszone. Sposób przygotowania:
- ogórki umyj i przełóż do dużej miski
- zalej zimną wodą i odstaw na godzinę
- umyte słoiki wyparz i osusz
- do każdego słoika włóż czosnek, liście wiśni, porzeczki, czosnek i chrzan
- ogórki układaj ciasno w słoikach, na wierzch włóż baldach kopru
- zagotuj wodę z solą w proporcji 2 łyżki soli na 1 l wody
- gorącą zalewę rozlej do słoików, zakręć i postaw je do góry dnem
Kiedy ogórki wystygną, przenieś je w suche i ciemne miejsce.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.