Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu 'Hamburger drobiowy classic' marka Morliny, 250 g, wykryto bakterie Salmonella Enteritidis".
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - dodano.
GIS wycofuje produkt - szczegóły
Nazwa produktu: "Hamburger drobiowy classic", 250 g
Numer partii: 6350221255
Należy spożyć do: 06.04.2022
Producent: Animex Foods Sp. z o. o. ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Opolu, 45-410 Opole, ul. Drobiarska 4, WNI 16610501
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną w Opolu, która rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym - donosi GIS.
Przekazano też, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu podjął natychmiastowe działania. "W wyniku tego ustalono, iż na stanach magazynowych zakładu nie ma już kwestionowanej partii oraz zakład podjął niezwłoczne działania w zakresie wycofania partii i poinformował sieci handlowe, do których dystrybuował towar o natychmiastowym wycofaniu go z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu monitoruje proces wycofania partii z obrotu" - czytamy w komunikacie.
Zakład Animex Foods sp. z o. o. Oddział w Opolu niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie Hamburger drobiowy classic 250 g oznakowanym numerem partii 6350221255 rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego - podsumowano.
Absolutnie nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Jeżeli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.