Pyszne gofry z dodatkami to nieodłączny element lata. Trudno się oprzeć, nie tylko dzieciom. Obecne ceny tego deseru jednak skutecznie zniechęcają do jego zakupu. W miejscowościach nadmorskich za taką przyjemność często trzeba zapłacić więcej niż za pożywny obiad. Jak wytłumaczyć pociechom, że słodki wafel w czasach inflacji to zbędny wydatek? Najlepiej po prostu przygotować gofry w domu. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim przepisem na gofry, których przygotowanie to koszt w granicach zaledwie 2 zł.
Czytaj także: Kijowska sałatka warstwowa. Będzie hitem każdej imprezy
Przepis na tanie gofry wg Katarzyny Bosackiej. Potrzebne składniki
Poniższe składniki wymierzono na 16 porcji.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Czytaj także: Ciasto Balladyna z malinami. Przepis na bajeczny deser
Przepis na tanie gofry wg Katarzyny Bosackiej. Sposób przygotowania
- Białka oddziel od żółtek, umieść w misce od robota kuchennego wraz ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę.
- Mąkę przesiej do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Żółtka zmiksuj z cukrem do uzyskania gładkiej masy.
- Do żółtek z cukrem dodaj stopniowo olej i wodę gazowaną, cały czas miksując.
- Do masy z żółtkami dodaj suche składniki, a na koniec wmieszaj łyżką ubite białka.
- Gofrownicę nagrzej i natłuść olejem. Masę nakładaj chochlą.
Gofry przygotowane w ten sposób powinny być miękkie, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, świeżymi owocami czy kremem czekoladowym. Smacznego!
Czytaj także: Staropolska zupa "nic". Przepis na ekspresowy deser