Jak powinno się gotować makaron? Pierwszy krok, to rezygnacja z garnka. Zamiast kilkulitrowego naczynia, wystarczyć ma głęboka patelnia. Dzięki temu, czas przyrządzania makaronu ma skrócić się nawet o połowę.
Do suchej patelni powinno się wrzucić makaron. Dopiero wtedy dolewamy do niego wodę. Nie więcej niż do wysokości 3/4 naczynia. Dodajemy sól i odkręcamy gaz na maksimum - informuje "Cosmopolitan".
Pozostaje tylko poczekać, aż makaron się ugotuje. Co jakiś czas warto go też pomieszać. Podobno zastosowanie się do powyższych rad sprawi, że wszystko zajmie o wiele mniej czasu niż "normalnie".
Dlaczego ten sposób ma być aż tak skuteczny? Podobno wrzucanie makaronu do dużej ilości wody nie ma sensu. Tylko dłużej trwa jej zagotowanie. Poza tym, według "Cosmo", makaronu nie trzeba gotować we wrzątku, tylko można rozpocząć proces w zimnej wodzie. Dzięki temu nie będzie się sklejał.
Pozostaje już tylko jedna, ale najważniejsza sprawa. Dodać do niego sos i... zajadać się do syta. Nieważne, jak go ugotujecie, i tak będzie super.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.