pogoda
Warszawa
19°

Gotujesz tak jajka na miękko? Większość Polaków robi to źle

65

Jajka na miękko to nieodłączny element wielu śniadań, ale osiągnięcie idealnej konsystencji wymaga zastosowania kilku prostych kroków. Jak ugotować jajko na miękko? Wykorzystaj te wskazówki.

Gotujesz tak jajka na miękko? Większość Polaków robi to źle
Jak ugotowac jajko na miękko? (Getty Images, mtreasure)

Jajko na miękko to klasyka wielu śniadań. Wydaje się, że przygotowanie go nie powinno sprawiać problemów. W rzeczywistości jednak uzyskanie idealnie kremowego żółtka z delikatnie ściętym białkiem bywa wyzwaniem. Dlatego warto poświęcić chwilę, by poznać tajniki tego procesu. Jak ugotować jajka na miękko? Mamy na to sprawdzony patent!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zblenderuj kaszę gryczaną z jajkami i zrób kotlety
NA ŻYWO

Ile gotować jajka na miękko?

Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że jajka są świeże, by uniknąć problemów smakowych i zdrowotnych.

Jak ugotować jajka na miękko? Zaczynamy od wyjęcia jajek z lodówki i pozostawienia ich na kilka minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu unikniemy ich pękania podczas gotowania. Następnie napełniamy garnek wodą, tak aby przykryła jajka, i doprowadzamy ją do wrzenia.

Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy jajka w garnku, najlepiej za pomocą łyżki, aby nie pękły. Ile minut gotujemy jajka na miękko? Około 4 do 5 minut, w zależności od wielkości, co zapewnia, że białko jest ścięte, ale żółtko wciąż pozostaje płynne. Ważne jest, by czas gotowania mierzyć od momentu, gdy jajka znajdą się we wrzącej wodzie.

Po zakończeniu gotowania jajka na miękko kluczowym krokiem jest szybkie umieszczenie ich w zimnej wodzie. Ten trick zatrzymuje dalsze gotowanie, pozostawiając żółtko płynne, a białko dobrze ścięte. Takie schłodzenie zajmuje tylko chwilę i przynosi świetny efekt.

Dlaczego warto jeść jajka na miękko?

Spożywanie jajek na miękko jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Jajka są bogate w białko, witaminy z grupy B, A i D, które wspomagają układ nerwowy oraz odpornościowy. Regularna konsumpcja tych jajek korzystnie wpływa na serce i oczy, stając się ważnym elementem codziennej diety. Optymalny czas gotowania zabezpiecza przed utratą wartości odżywczych.

Z czym podawać jajka na miękko?

Jajka na miękko najlepiej smakują w towarzystwie świeżego pieczywa i odrobiny soli. To proste połączenie doskonale podkreśla naturalne walory jajek, czyniąc je idealnym wyborem na szybkie i zdrowe śniadanie.

Aby dodać im wyrazistości, warto pokusić się o szczypiorek, który doskonale współgra z jajkami. Dobrym pomysłem jest też dodanie pietruszki czy koperku, które wzbogacają posiłek nie tylko smakowo, ale także pod względem odżywczym. Jajka na miękko z dodatkami to smak, który warto wprowadzić do jadłospisu.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wypadek awionetki na Śląsku. Policja: są ranni
To już pewne. Burza geomagnetyczna nad Polską
Wilki pod Krakowem. Zagryzły zwierzęta. Mieszkańcy się boją
Grupowe zakażenie salmonellą w Kętrzynie. 19 osób wciąż w szpitalach
Tragiczny wypadek żołnierzy. Służyli na granicy z Meksykiem
Zignorował znak i zderzył się z miejskim autobusem. Kierowca z Ukrainy usłyszał zarzut
Ronaldo i Messi zagrają razem? Twierdzi, że jest to możliwe
Plaga włamań nad polskim morzem. Mieszkańcy wzięli sprawy w swoje ręce
Leśniczy dostrzegł pod nogami. Już się wygrzewają
"Patrz, ile ich jest". Pokazali nagranie z Bieszczadów
Taki maluch rozbroił Jose Mourinho. Zabrał piłkarzom trenera!
Wczesna susza rolnicza zagrożeniem dla upraw w Polsce. IMGW ostrzega
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić