Grillowany camembert jest dla niektórych osób pozycją obowiązkową podczas grillowania. Przygotowanie go i zrobienie sosu żurawinowego zajmuje ok. 30 minut. Do wykonania tej przekąski nie trzeba mieć wielu składników.
Grillowany camembert. Potrzebne składniki:
- 1 szt. sera camembert
- 100 ml oleju
- 1 garść orzechów włoskich
- 180 g cukru trzcinowego
- 350 g świeżej żurawiny
- 250 ml wody
Grillowany camembert. Sposób przygotowania:
- Ser camembert obtocz w oleju (nie zapomnij o brzegach sera)
- Owiń camembert w folię i odstaw na 15 minut
- W międzyczasie nalej wodę do garnka i wsyp cukier trzcinowy
- Zagotuj wodę i dodaj umytą żurawinę
- Mieszaj co chwilę, aż żurawina zmięknie i lekko się rozgotuje
- Później zmniejsz ogień i gotuj sos przez ok. 10 minut
- Dopraw solą i pieprzem
- Owinięty wcześniej w folię aluminiową ser połóż na grillu
- Grilluj od 5 do 10 minut z każdej strony
I gotowe! Grillowany camembert podawaj z sosem żurawinowym.
Zobacz także: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl