Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Grzybiarze omijają je z daleka. Nie każdy wie, że są jadalne

11

Lejkowce dęte zwane także czarnymi kurkami czy wronimi uszami nie cieszą nie dużą popularnością wśród grzybiarzy. Szkoda, bo sezon na te wyjątkowe i w pełni bezpieczne dla zdrowia grzyby właśnie się rozpoczyna. W lasach znajdziemy ich mnóstwo, tym bardziej, że mało kto je zbiera.

Grzybiarze omijają je z daleka. Nie każdy wie, że są jadalne
Grzybiarze omijają je z daleka, podczas gdy są jadalne (Adobe Stock)

Z grzybami jest jak z powiedzeniem ze znanego filmu: zbieramy te, które już gdzieś, kiedyś jedliśmy. I bardzo dobrze, bo nie każdy musi być ekspertem od grzybobrań, a dzięki ostrożności można uniknąć sensacji żołądkowych i groźnych powikłań ze strony układu pokarmowego.

Warto jednak w oparciu o wiedzę ekspertów poszerzać swój osobisty atlas grzybów i rozglądnąć się wśród leśnych darów za nowymi smakami w domowej kuchni. Pomysłem na urozmaicenie kosza może okazać się lejkowiec dęty, którego pojaw obserwujemy właśnie w polskich lasach.

Lejkowiec dęty to całkiem bliski kuzyn popularnego pieprznika jadalnego. Znaną wszystkim kurkę przypomina szczególnie w swoim kształcie, jednak od delikatnego grzyba różni go czarno sinawy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Być może właśnie ze względu na swoją mało "smakowity" odcień, lejkowiec nie cieszy się popularnością wśród grzybiarzy. A szkoda, bo właśnie pod koniec sierpnia tych grzybów w polskich lasach jest prawdziwe zatrzęsienie.

Na grupach skupiających fanów grzybobrania można zaobserwować, że rosnący w dużych skupiskach czarny grzyb szczególnie w tym roku upodobał sobie tereny w województwie łódzkim.

Sporo lejkowców można jednak zaobserwować też w innych lasach na terenie całego kraju. Amatorzy tego rodzaju grzyba szczególnie polecają go jako nadzienie do pierogów, czy tak jak w przypadku kurek, dodatek do jajecznicy.

Smakosze dodają też, że suszone i sproszkowane grzyby lejkowca czarnego, to niezwykle aromatyczny dodatek do zup i sosów.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić