Smak klasycznych marynowanych grzybów znają chyba wszyscy. Niewątpliwie są one pyszne i idealnie pasują jako dodatek do obiadu, jednak czasem warto urozmaicić sobie nieco jadłospis i spróbować czegoś nowego. Grzybki po diabelsku mają wyrazisty, pikantny smak, od którego można się uzależnić!
Przepis na grzyby po diabelsku. Potrzebne składniki
- 1,5 kg grzybów leśnych, najlepiej małych i jędrnych
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
- 2 łyżki cukru
- Sól
Przepis na grzyby po diabelsku. Sposób przygotowania
- Grzyby oczyść, duże okazy pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj w posolonej wodzie przez około 20 minut.
- Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Cebulę podsmaż na odrobinie oleju. Gdy będzie zeszklona, na patelnię dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
- Na patelnię dodaj grzyby, posól do smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i liście laurowe, wszystko podsmaż przez parę minut.
- W osobnym naczyniu połącz wodę, ocet i cukier. Mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodaj olej i przyprawy.
- Zalewę wlej na patelnię z grzybami, całość zagotuj. Wrzące grzyby przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć szczelnie i studź do góry dnem.
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl