Ta hiszpańska potrawa nie dość, że jest lekkostrawna i prosta w wykonaniu to jeszcze obłędnie smakuje. Świetnie nadaje się do podania jako letnia przekąska. Nic, tylko gotować!
Chłodnik hiszpański. Składniki:
- 4 pomidory malinowe
- 4 czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- 2 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki solonego masła
- zioła prowansalskie
- sól
- świeże zioła do posypania
Przepis na chłodnik hiszpański, jak go zrobić?
- Umyj warzywa
- Pokrój je na mniejsze części
- Razem z czosnkiem ułóż je na żaroodpornej blaszce. Skrop oliwą, dodaj zioła prowansalskie i szczyptę soli
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-12 minut
- Obierz czosnek z łupin i umieść go w blenderze
- Dodaj 2-3 łyżki solonego masła, szklankę wody i zblenduj na gładki krem
- Gotową zupę przelej do miseczek i udekoruj świeżymi ziołami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl