pogoda
Warszawa
16°
aktualizacja 

Hit PRL. Ciasto salami

20

Przepisy z PRL-u wciąż cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wszystko dlatego, że w tamtych czasach półki sklepowe nie uginały się od nadmiaru produktów, a mimo to nasze mamy i babcie potrafiły wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Jednym z nich jest... ciasto salami!

Hit PRL. Ciasto salami
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasto... salami? Tak, i nie ma nic wspólnego z mięsem, wegetarianie mogą więc spać spokojnie. To ciasto robiło furorę na spotkaniach w PRL. Teraz warto do niego wrócić i zaskoczyć gości na nowo. Jest proste, szybkie, no i nie potrzeba wielu składników. Mniam!

Ciasto salami. Składniki:

  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • 50 g fistaszków niesolonych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 120 ml mleka
  • 75 g masła
  • 100 g cukru
  • 40 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 30 ml śmietanki 36%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka rumu
  • cukier puder do dekoracji
  • masło do wysmarowania folii

Ciasto salami. Wykonanie:

  • Posiekaj na grube kawałki: herbatniki i bakalie.
  • Przesyp je do dużej miski.
  • Do rondelka wlej mleko.
  • Dodaj masło, cukier, czekoladę, kakao i śmietankę.
  • Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Masa powinna być jednolita.
  • Do osobnej miski wbij jajko.
  • Lekko je rozbełtaj.
  • Bardzo małym strumieniem wlewaj gorącą mieszankę czekoladową, cały czas mieszając.
  • Całość ponownie postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj przez 2 minuty, uważając, by masa się nie zagotowała.
  • Zdejmij masę z ognia.
  • Dodaj rum, a całość wlej do miski z posiekanymi biszkoptami i orzechami.
  • Dokładnie wymieszaj i lekko przestudź, tworząc plastyczną masę.
  • Duży kawałek przezroczystej folii spożywczej posmaruj cienko masłem.
  • Zawartość miski przełóż na folię i ułóż wstępnie rękoma w walec.
  • Zwiń folię szczelnie, tworząc salami.
  • Dociśnij wszystko, skręcając brzegi, jak w cukierku.
  • Ciasto salami włóż do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
  • Po tym czasie wyjmij je z folii i obtocz w cukrze pudrze.
  • Podawać na zimno, pokrojone na plastry.
NA ŻYWO

Brak klipu

Niestety nie udało się załadować filmu, który chcesz obejrzeć.
kod błędu: 51

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Donald Trump oskarża Iran. "Mogą nas podpuszczać"
Wojciech Szczęsny rozbawił na konferencji prasowej
Łódź i inne miasta usunięte z listy trucicieli Bałtyku
Tragiczny wypadek w Koce-Basie. Rolnik zginął przygnieciony przez ciągnik
PZN odsłonił karty. Oto skład kadry A w skokach narciarskich na sezon olimpijski
Przemoc wobec ratowników medycznych. Będą surowsze kary
Przyjechali na wycieczkę do Auschwitz. Skandaliczne zachowanie młodych Niemców
Gwiazda zainwestuje pieniądze w klub. Kierunek zaskakuje
Śmierć w przydomowej siłowni. Nie żyje 36-letni strażak
Śmierć fryzjera gwiazd. Tajemnica żony wyszła na jaw
Tragiczny atak na Sumy. Liczba ofiar wzrosła
Nie zatrzymał się przed przejściem. Ułamki sekund dzieliły od tragedii
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić