Ciasto... salami? Tak, i nie ma nic wspólnego z mięsem, wegetarianie mogą więc spać spokojnie. To ciasto robiło furorę na spotkaniach w PRL. Teraz warto do niego wrócić i zaskoczyć gości na nowo. Jest proste, szybkie, no i nie potrzeba wielu składników. Mniam!
Ciasto salami. Składniki:
- 300 g biszkoptów okrągłych
- 50 g fistaszków niesolonych
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 120 ml mleka
- 75 g masła
- 100 g cukru
- 40 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 30 ml śmietanki 36%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka rumu
- cukier puder do dekoracji
- masło do wysmarowania folii
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto salami. Wykonanie:
- Posiekaj na grube kawałki: herbatniki i bakalie.
- Przesyp je do dużej miski.
- Do rondelka wlej mleko.
- Dodaj masło, cukier, czekoladę, kakao i śmietankę.
- Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając.
- Masa powinna być jednolita.
- Do osobnej miski wbij jajko.
- Lekko je rozbełtaj.
- Bardzo małym strumieniem wlewaj gorącą mieszankę czekoladową, cały czas mieszając.
- Całość ponownie postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj przez 2 minuty, uważając, by masa się nie zagotowała.
- Zdejmij masę z ognia.
- Dodaj rum, a całość wlej do miski z posiekanymi biszkoptami i orzechami.
- Dokładnie wymieszaj i lekko przestudź, tworząc plastyczną masę.
- Duży kawałek przezroczystej folii spożywczej posmaruj cienko masłem.
- Zawartość miski przełóż na folię i ułóż wstępnie rękoma w walec.
- Zwiń folię szczelnie, tworząc salami.
- Dociśnij wszystko, skręcając brzegi, jak w cukierku.
- Ciasto salami włóż do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
- Po tym czasie wyjmij je z folii i obtocz w cukrze pudrze.
- Podawać na zimno, pokrojone na plastry.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl