Hit PRL-u. Flaki po warszawsku

Flaki wołowe to jedna z najpopularniejszych potraw PRL-u. Obecnie przygotowuje się je raczej przy większych okazjach - świętach, spotkaniach rodzinnych, czy weselach. Przepis na flaki po warszawsku jest jednym z oryginalnych i sprawdzi się doskonale także jako zwykły obiad.

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Flaki po warszawsku mają w przepisie jeden charakterystyczny składnik. To dlatego wyróżniają się na tle nowych, młodszych wariacji. Jaki to składnik? Kości wołowe, dzięki którym danie będzie bardzo esencjonalne. Nie czekaj i spróbuj już dziś, bo smakują obłędnie!

Flaki po warszawsku. Składniki:

  • 500 g kości wołowych
  • 1 kg flaków wołowych
  • łyżka masła
  • 3 marchewki
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • pieprz, sól
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Flaki po warszawsku. Wykonanie:

  • Oczyszczone flaki parokrotnie płuczemy w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, na końcu odcedzamy.
  • Czynność powtarzamy 3 razy, odstawiamy flaki na czas gotowania bulionu.
  • Kości wołowe wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy, aż pojawią się szumowiny.
  • Zbieramy je, a następnie wkładamy do garnka 1 pietruszkę, 1 cebulę, cały por, 1 sporą marchewkę, a także część selera.
  • Gotujemy wszystko przez 1,5 godziny, aż uzyskamy pachnący bulion.
  • Obgotowane flaki przekładamy do garnka, wlewamy odcedzony bulion z jarzyn i kości wołowych, doprawiamy wywar papryką ostrą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i majerankiem, gotujemy na małym gazie przez ok. trzy godziny.
  • Pod koniec gotowania kroimy cebulę, a pozostałą włoszczyznę ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • Cebulę szklimy na maśle, dorzucamy warzywa i smażymy przez parę minut, potem dorzucamy je do gotującej się zupy i gotujemy następny kwadrans, aż jarzyny staną się miękkie.
  • Flaki doprawiamy przecierem pomidorowym, pieprzem, solą, serwujemy z kromką chleba.
  • Smacznego!
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada