Flaki po warszawsku mają w przepisie jeden charakterystyczny składnik. To dlatego wyróżniają się na tle nowych, młodszych wariacji. Jaki to składnik? Kości wołowe, dzięki którym danie będzie bardzo esencjonalne. Nie czekaj i spróbuj już dziś, bo smakują obłędnie!
Flaki po warszawsku. Składniki:
- 500 g kości wołowych
- 1 kg flaków wołowych
- łyżka masła
- 3 marchewki
- biała część pora
- kawałek selera
- 2 cebule
- 2 korzenie pietruszki
- 2 liście laurowe
- łyżeczka papryki ostrej mielonej
- pieprz, sól
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Flaki po warszawsku. Wykonanie:
- Oczyszczone flaki parokrotnie płuczemy w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, na końcu odcedzamy.
- Czynność powtarzamy 3 razy, odstawiamy flaki na czas gotowania bulionu.
- Kości wołowe wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy, aż pojawią się szumowiny.
- Zbieramy je, a następnie wkładamy do garnka 1 pietruszkę, 1 cebulę, cały por, 1 sporą marchewkę, a także część selera.
- Gotujemy wszystko przez 1,5 godziny, aż uzyskamy pachnący bulion.
- Obgotowane flaki przekładamy do garnka, wlewamy odcedzony bulion z jarzyn i kości wołowych, doprawiamy wywar papryką ostrą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i majerankiem, gotujemy na małym gazie przez ok. trzy godziny.
- Pod koniec gotowania kroimy cebulę, a pozostałą włoszczyznę ścieramy na dużych oczkach tarki.
- Cebulę szklimy na maśle, dorzucamy warzywa i smażymy przez parę minut, potem dorzucamy je do gotującej się zupy i gotujemy następny kwadrans, aż jarzyny staną się miękkie.
- Flaki doprawiamy przecierem pomidorowym, pieprzem, solą, serwujemy z kromką chleba.
- Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl