Szynka z miodem i goździkami to prawdziwy świąteczny hit. Choć u nas nie jest popularnym daniem, na zachodzie to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Szynka wychodzi soczysta i aromatyczna.
Czytaj także: Wigilijna kapusta z grochem. Przepis Ewy Wachowicz
Szynka z miodem i goździkami. Składniki:
- 1 kg szynki razem z tłuszczem
- marchew
- por
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- świeżo mielony pieprz
- laska cynamonu
- pół szklanki płynnego miodu
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- pół szklanki brązowego cukru
- goździki
Szynka z miodem i goździkami. Wykonanie:
- Mięso włóż zwiąż sznurkiem wędliniarskim, włóż do wysokiego garnka i zalej wodą
- Odpal palnik, w tym czasie pokrój marchew, pora i cebulę, wrzuć do gotującej się wody
- Dodaj świeżo mielony pieprz, laskę cynamonu, kilka liści laurowych i ziele angielskie
- Szynka powinna cała się ugotować, może zająć to kilka godzin
- W tym czasie przygotuj marynatę: miód wymieszaj z octem balsamicznym i cukrem, podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru
- Gdy szynka będzie ugotowana wyjmij ją z wody, zdejmij delikatnie sznurek i zrób nacięcia na krzyż
- W szynkę powbijaj goździki i zalej połową powstałej wcześniej marynaty, rób to powoli, by cała pokryła mięso
- Piecz 15 minut w 190 stopniach, po tym czasie wylej na mięso resztę marynaty
- Piecz 45 minut w 190 stopniach
Czytaj także: Świąteczny barszcz czerwony. Sekret Ani Lewandowskiej
Zobacz także: Puszysty omlet z szynką i serem. Prosty przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl