To danie inspirowane koreańskim sotteoksotteok. Są to kiełbaski nadziewane na przemian z ciastem ryżowym. O ciasto ryżowe u nas trudno, ale co stoi na przeszkodzie do zrobienia spolszczonej wersji tej przekąski? Możesz użyć parówek lub ulubionej suchej kiełbasy. Do tego mozzarella w panierce, sos bbq i smacznego!
Szaszłyk z kiełbaską i mozzarellą. Składniki:
- mini parówki lub ulubiona kiełbasa
- ser mozzarella w bloku
- jajko
- bułka tarta
- sos bbq
- wykałaczki
- olej do smażenia
Szaszłyk z kiełbaską i mozzarellą. Wykonanie:
- Ser pokrój w prostokąty
- Obtocz mozzarellę w mące, następnie w jajku i bułce tartej
- Jeśli używasz większego pętka kiełbasy lub standardowych parówek pokrój je w takie same kształty jak ser
- Nabij na wykałaczkę kolejno kiełbaskę, ser w panierce, kiełbaskę i ser w panierce
- Na patelni rozgrzej olej, smaż szaszłyk z obu stron do momentu, aż panierka na serze nie nabierze złotego koloru
- Gotowe szaszłyki połóż na ręcznik papierowy by ociekł z nich tłuszcz
- Na patelnię dodaj sos bbq i odrobinę wody, podgrzej na małym ogniu i zamocz w nim szaszłyki
Zobacz także: Szaszłyki z warzyw i pieczarek – smacznie i dietetycznie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl