A gdyby tak hot doga zrobić inaczej niż zwykle? Co więc powiesz na wymienienie bułki na mięciutkie ciasto? I odrobinę sera? Te hot dogi podbiły świat tak bardzo, że w Korei dawno zapomniano o zwykłych. Być może skradną i twoje serce.
Hot dogi inaczej. Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g sera mozzarella w bloku
- 2 kiełbaski albo parówki
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1 i 1/2 łyżeczki parmezanu w proszku lub pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- wykałaczki
- olej do smażenia
Hot dogi inaczej. Wykonanie:
- Parówki lub kiełbaski przekrój na pół
- Ser mozzarella pokrój w bloczki o długości i szerokości dorównującej parówce
- Nabij na przygotowane wykałaczki - najpierw parówkę, później ser
- Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem z parmezanem w proszku i pieprzem
- Powstałą gładką masę podziel na 4 części
- Obtocz parówkę i ser w ziemniaku, uformuj go tak, by ciasto w każdym miejscu było tej samej grubości (łatwiej zrobi się to mokrymi dłoniami)
- Jajko roztrzep widelcem
- Przygotowane hot dogi obtocz w mące, a później w jajku
- Smaż na głębokim rozgrzanym oleju z każdej strony do uzyskania złocistego koloru
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl