Lemoniada to jeden z tych napojów, które świetnie sprawdzają się podczas gorących dni. Z kilkoma kostkami lodu nie tylko orzeźwia, ale również doskonale chłodzi. Co ważne, ma też wyborny smak i można przyrządzić ją na kilka sposobów.
Czytaj także: Letnia sałatka na grilla. To idealny dodatek do mięs
Najlepiej wypij lemoniadę między posiłkami, bo świetnie radzi sobie z uczuciem głodu. Gdy na dworze panuje skwar, często nie chce nam się jeść. Lemoniada, choć ma niewiele kalorii (40 kcal/100g), może uzupełnić niedojedzony lunch czy obiad. Jest bardzo zdrowa oraz oczyszcza organizm.
Istnieje wiele przepisów na lemoniadę. Najprostszym jest wymieszanie wody i soku z cytryny. Głównie na tym polega przygotowanie słynnego napoju. Aby dodać jej smaku, warto połączyć wodę z cytryną, ale i paroma innymi składnikami. Oto przepis na lemoniadę!
Czytaj także: Najlepszy sos czosnkowy. Jeden składnik zmienia wszystko
Przepis na najlepszą lemoniadę na upały. Lista składników
- 3 cytryny
- 1 limonka
- 2 pomarańcze
- 5 łyżek cukru / syropu z agawy (wedle uznania, można też nie słodzić)
- 1 litr niegazowanej wody
- 1 gałązka mięty
- kostki lodu
Czytaj także: Ten chłodnik pokochali internauci. Banalny przepis
Przepis na najlepszą lemoniadę na upały. Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj cytrusy.
- Przekrój owoce na pół.
- Odkrój po jednej ćwiartce z cytryny, limonki i pomarańczy, pokrój ją na plasterki.
- Włóż plasterki do dzbanka, zasyp je cukrem.
- Z reszty owoców wyciśnij sok i przelej go do dzbanka z owocami.
- Dodaj kostki lodu.
- Wlej wodę i dodaj miętę.
- Dokładnie wymieszaj.
- Skosztuj, a w razie potrzeby możesz też dosłodzić.
- Gotowe!
Czytaj także: Pyszna i szybka sałatka z młodych ziemniaków. Idealna na upały