Pomidory w słoikach po fińsku? Może brzmi wymyślnie, ale smakuje rewelacyjnie. Nie są trudne w przygotowaniu, a będą stanowiły idealną bazę obiadową gdy nadejdzie zima.
Składniki nie są wcale wymyślne, a pomidory w takim wykonaniu z pewnością posmakują wszystkim domownikom. To jednak niejedyna zaleta.
Warto pamiętać, że pomidory zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jednym z najbardziej cenionych składników, które znajdziesz w ich składzie, jest likopen. To on zwalcza wolne rodniki, a co za tym idzie spowalnia procesy starzenia się. Same korzyści!
Pomidory w słoikach po fińsku. Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule około 300 g
- ziarna kolorowego pieprzu
- po listku laurowym na słoik
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 1/2 łyżki cukru
- 50 ml octu winnego
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pomidory w słoikach po fińsku. Wykonanie:
- Cebule obrać i pokroić w talarki.
- Pokrojona cebule ułożyć na durszlaku i przelać wrzącą wodą.
- Cześć cebuli ułożyć na dnie słoików i ułożyć na niej pokrojone w ćwiartki pomidory.
- Na pomidorach ułożyć warstwę cebuli.
- Do każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu i dodać po jednym listku laurowym.
- Zrobić zalewę: w garnku zagotować wodę z sola cukrem i octem.
- Gorącą zalewą zalać pomidory.
- Słoiki szybko zakręcić - pamiętaj, że zarówno słoiki jak i zakrętki powinny być dobrze wyparzone przed użyciem.
- Słoiki pasteryzować: zakręcone wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką kuchenną i zalać je do 3/4 wysokości gorącą wodą.
- Gotować przez 10 minut od momentu zagotowania wody.
- Wyjąć słoiki z garnka i ułożyć np. na desce kuchennej do góry dnem.
- Zostawić je w ten sposób do kompletnego wystudzenia.