pogoda
Warszawa
14°

Idealny farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Według babcinego sekretu

24

Sekretem idealnych pierogów na wigilijnym stole jest nie tylko sprężyste ciasto. Prosty patent na intensywny smak i aromat świątecznego farszu z grzybów i kapusty znały już nasze babcie. Warto wrócić do niego po latach i zaskoczyć bliskich głębią smaku tej popularnej potrawy.

Idealny farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Według babcinego sekretu
Idealny farsz do pierogów z kapustą i grzybami według babcinej receptury (Adobe Stock)

Głęboki smak farszu z kapusty i grzybów wcale nie zależy od wymyślnych przypraw. Tajemniczy sposób na to, by pierogi miały intensywnie leśny aromat, jest o wiele bliżej, niż nam się wydaje. Znały go nasze babcie, których potrawy, choć często bardzo proste, sięgała do starych receptur. Tę na idealny farsz, warto zastosować we współczesnej kuchni.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami. Potrzebne składniki:

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
NA ŻYWO

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania:

  • Grzyby zalej wodą i odstaw najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
  • Zagotuj je w garnku do miękkości, pod koniec dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Odciśniętą kapustę duś w garnku w niewielkiej ilości wody do miękkości.
  • Wszystkie składniki, gdy będą miękkie, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  • Uwaga! Nie wylewaj wody spod grzybów. To ona jest tajemniczym składnikiem wykorzystywanym w babcinych recepturach.
  • Kapustę, grzyby i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do niego kilka łyżek wody spod grzybów. Intensywnie pachnąca ciecz nada farszowi głęboki, leśny posmak.
  • Nałóż farsz do pierogów. Gotowe pierogi możesz obgotować w wodzie z dodatkiem wywaru spod grzybów lub w bulionie.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tragiczna śmierć Polki w Grecji. MSZ potwierdza doniesienia
Jak zwalczać opuchlaki w ogrodzie? Pomoże napar z popularnej rośliny
Jest prognoza na lato. Dla niektórych to będzie koszmar
Ksiądz zatrzymany ws. Oleśnicy Kuria wyraża "stanowcze oburzenie"
Jest oświadczenie Trumpa. "Krym zostanie przy Rosji"
Sprząta Bałtyk w każdy piątek. "Zadziwia mnie, co ludzie wrzucają lub gubią"
Ochrona w Bazylice św. Piotra reaguje. "To niestosowne"
Jak zrobić bakłażana z patelni? Ten przepis to hit
Była 11:44 na plaży w Krynicy. Już się pojawiły nad Bałtykiem
Iga Świątek triumfuje w Madrycie. Odnalazła "swoją grę"
Wysłannik Trumpa jest już w Moskwie. Spotka się z Putinem
Jak pasteryzować zupę? Bardzo prosty sposób
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić