Głęboki smak farszu z kapusty i grzybów wcale nie zależy od wymyślnych przypraw. Tajemniczy sposób na to, by pierogi miały intensywnie leśny aromat, jest o wiele bliżej, niż nam się wydaje. Znały go nasze babcie, których potrawy, choć często bardzo proste, sięgała do starych receptur. Tę na idealny farsz, warto zastosować we współczesnej kuchni.
Czytaj także: Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami. Potrzebne składniki:
- 1 słoik litrowy suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej wodą i odstaw najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
- Zagotuj je w garnku do miękkości, pod koniec dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Odciśniętą kapustę duś w garnku w niewielkiej ilości wody do miękkości.
- Wszystkie składniki, gdy będą miękkie, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Uwaga! Nie wylewaj wody spod grzybów. To ona jest tajemniczym składnikiem wykorzystywanym w babcinych recepturach.
- Kapustę, grzyby i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do niego kilka łyżek wody spod grzybów. Intensywnie pachnąca ciecz nada farszowi głęboki, leśny posmak.
- Nałóż farsz do pierogów. Gotowe pierogi możesz obgotować w wodzie z dodatkiem wywaru spod grzybów lub w bulionie.
Czytaj także: Piernik babci Kasi bez miodu. Do tego błyskawiczny!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.