pogoda
Warszawa
16°

Inaczej wyglądają, a jak smakują? Poznaj białe truskawki i czekoladowe pomidory

2

Kiedy słyszymy nazwę konkretnych owoców i warzyw, od razu wyobrażamy je sobie w konkretnym kolorze. Truskawki są czerwone, podobnie jak pomidor. Marchewka jest pomarańczowa, a kukurydza żółta. Jak się jednak okazuje - na rynku coraz częściej pojawiają się odmiany znanych warzyw i owoców we wcale mniej znanych kolorach. Inaczej wyglądają, ale czy inaczej smakują?

Inaczej wyglądają, a jak smakują? Poznaj białe truskawki i czekoladowe pomidory
Czy białe truskawki smakują inaczej, niż klasyczne czerwone? (Licencjodawca)

Dobra wiadomość jest taka, że owoce i warzywa o nietypowych kolorach nie są genetycznie modyfikowane. Podobnie, jak uzyskujemy różne odmiany róż czy piwonii, tak możemy uzyskać różne odmiany truskawek czy pomidorów.

Często inny kolor oznacza także inne mikro i makro elementy, dlatego warto to wziąć pod uwagę, jeśli postanowimy jakieś warzywo czy owoc zastąpić jego nietypowym zamiennikiem.

Jeśli widać różnicę...

To wcale nie musi jej być czuć. Zaskoczymy Was - najczęściej owoce i warzywa o nietypowych kolorach smakują tak samo, jak ich oryginalne odpowiedniki. Ale smak, podobnie jak i zapach, jest kwestią bardzo indywidualną. Komuś może odpowiadać, że coś jest delikatniejsze, lub twardsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Chleb ziemniaczany z mozzarellą. Idealnie puszysty i wilgotny

Biała odmiana truskawek pochodzi z Japonii. Najsłynniejsza jest tzw. truskawka jubilerska, którą opracowano w 2012 roku. Rolnik, który ją wyhodował, chciał żeby była słodsza, większa, a zarazem miała delikatniejszy smak. Kolor truskawki-albinosa uzyskał ograniczając jej ekspozycję na słońce. Jednak w rzeczywistości czysty biały kolor udaje się w 1 na 10 przypadków. Pozostałe mają czerwone plamki, lub są wręcz różowe.

Z kolei żółte buraki są nieco słodsze od czerwonej odmiany. Plus łatwiej się zmywają z powierzchni. Kolorowa kukurydza z kolei powstała w Ameryce Północnej. Jest twardsza i nie jest tak słodka, jak jej powszechnie znana żółta "kuzynka".

Tęcza na talerzu, czyli kalafior i marchewka

Faktycznie, kalafiory są dostępne w aż 4 wariantach kolorystycznych. Oprócz białego istnieje też fioletowy, zielony i pomarańczowy. Ten pierwszy swój niesamowity kolor zachowuje także po ugotowaniu. Jest nieco słodszy i bardziej orzechowy w smaku od białego pierwowzoru. Łagodniejsza i słodsza jest też pomarańczowa odmiana.

Marchewka nie musi być pomarańczowa. Ma też żółtą, fioletową, czerwoną i białą odmianę. Pierwsza z nich jest słodsza, ma więcej luteiny i mniej betakarotenu niż oryginał.

Lepsze od oryginału?

Zdaniem niejednego szefa kuchni takie właśnie są białe bakłażany. Ich miąższ jest gęsty, delikatny i sprężysty. Mają co prawda więcej nasion, niż te fioletowe, za to po ugotowaniu nie są tak gorzkawe i kwaskowate.

Z kolei zdecydowanie inne w smaku od czerwonych są czekoladowe pomidory. Można w nich wyczuć wędzone nuty, mogę być też lekko słone a nawet nieco pikantne.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trump ostro krytykuje dziennikarkę CNN. "Nikt was już nie ogląda"
Kupili mieszkania w Rumi. Deweloper porzucił budowę
Jan K. nagle zabrał głos. Apel męża Beaty Klimek
Witkoff ujawnia. Władimir Putin przedstawił warunki trwałego pokoju
Skandal podczas mszy. Złamał zabytkowy krzyż na oczach parafian
Ukraińcy przywieźli Rosjance prowiant. Padły takie słowa
Wstrząsające odkrycie w lesie na Podlasiu. Policja dostała zgłoszenie
Wojna domowa w Sudanie. 13 milionów przesiedlonych osób
Donald Trump uderza w Harvard. Straci gigantyczne pieniądze?
Uchwyciły ich kamery. Turyści kąpią się w Bałtyku
Wakacyjny raj zmienił się w piekło? Władze ostrzegają
Daniel zaginął w Tajlandii. Rodzina apeluje
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić