Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Inaczej wyglądają, a jak smakują? Poznaj białe truskawki i czekoladowe pomidory

2

Kiedy słyszymy nazwę konkretnych owoców i warzyw, od razu wyobrażamy je sobie w konkretnym kolorze. Truskawki są czerwone, podobnie jak pomidor. Marchewka jest pomarańczowa, a kukurydza żółta. Jak się jednak okazuje - na rynku coraz częściej pojawiają się odmiany znanych warzyw i owoców we wcale mniej znanych kolorach. Inaczej wyglądają, ale czy inaczej smakują?

Inaczej wyglądają, a jak smakują? Poznaj białe truskawki i czekoladowe pomidory
Czy białe truskawki smakują inaczej, niż klasyczne czerwone? (Licencjodawca)

Dobra wiadomość jest taka, że owoce i warzywa o nietypowych kolorach nie są genetycznie modyfikowane. Podobnie, jak uzyskujemy różne odmiany róż czy piwonii, tak możemy uzyskać różne odmiany truskawek czy pomidorów.

Często inny kolor oznacza także inne mikro i makro elementy, dlatego warto to wziąć pod uwagę, jeśli postanowimy jakieś warzywo czy owoc zastąpić jego nietypowym zamiennikiem.

Jeśli widać różnicę...

To wcale nie musi jej być czuć. Zaskoczymy Was - najczęściej owoce i warzywa o nietypowych kolorach smakują tak samo, jak ich oryginalne odpowiedniki. Ale smak, podobnie jak i zapach, jest kwestią bardzo indywidualną. Komuś może odpowiadać, że coś jest delikatniejsze, lub twardsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Chleb ziemniaczany z mozzarellą. Idealnie puszysty i wilgotny

Biała odmiana truskawek pochodzi z Japonii. Najsłynniejsza jest tzw. truskawka jubilerska, którą opracowano w 2012 roku. Rolnik, który ją wyhodował, chciał żeby była słodsza, większa, a zarazem miała delikatniejszy smak. Kolor truskawki-albinosa uzyskał ograniczając jej ekspozycję na słońce. Jednak w rzeczywistości czysty biały kolor udaje się w 1 na 10 przypadków. Pozostałe mają czerwone plamki, lub są wręcz różowe.

Z kolei żółte buraki są nieco słodsze od czerwonej odmiany. Plus łatwiej się zmywają z powierzchni. Kolorowa kukurydza z kolei powstała w Ameryce Północnej. Jest twardsza i nie jest tak słodka, jak jej powszechnie znana żółta "kuzynka".

Tęcza na talerzu, czyli kalafior i marchewka

Faktycznie, kalafiory są dostępne w aż 4 wariantach kolorystycznych. Oprócz białego istnieje też fioletowy, zielony i pomarańczowy. Ten pierwszy swój niesamowity kolor zachowuje także po ugotowaniu. Jest nieco słodszy i bardziej orzechowy w smaku od białego pierwowzoru. Łagodniejsza i słodsza jest też pomarańczowa odmiana.

Marchewka nie musi być pomarańczowa. Ma też żółtą, fioletową, czerwoną i białą odmianę. Pierwsza z nich jest słodsza, ma więcej luteiny i mniej betakarotenu niż oryginał.

Lepsze od oryginału?

Zdaniem niejednego szefa kuchni takie właśnie są białe bakłażany. Ich miąższ jest gęsty, delikatny i sprężysty. Mają co prawda więcej nasion, niż te fioletowe, za to po ugotowaniu nie są tak gorzkawe i kwaskowate.

Z kolei zdecydowanie inne w smaku od czerwonych są czekoladowe pomidory. Można w nich wyczuć wędzone nuty, mogę być też lekko słone a nawet nieco pikantne.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić